fb
Как четешСпециални

Как четеш: Любен Спасов

5 мин.

Любен Спасов е създател на блога Book Adventure Club, който стартира, защото иска да разказва за книгите, които чете, на колкото се може повече хора. Описва себе си като ентусиаст на тема книги, сериали и музика. Споделя, че обича да се потапя и в трите изкуства, а след това да „спами“ всички около себе си за нещо, което го е впечатлило. Именно това го вдъхновява да започне Book Adventure Club. А ето какво разказва за книгите, които са му повлияли, и кои заглавия не спира да препоръчва.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
О, това е сложен въпрос, защото от всяка книга взимам по нещо и се уча от нея. Но може би последната, която наистина ми повлия, но по-скоро емоционално, беше „Трябва да поговорим за Кевин“. Това е книга, която толкова ме ядоса в даден момент от четенето, че буквално я захвърлих в другия край на стаята. Препоръчвам я, въпреки всичко много ми хареса!

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
О, да, похапвам си. По принцип по време на четене консумирам лека храна – с едната ръка държа книгата, с другата си взимам от храната. Обаче не са малко и случаите, в които дадена книга ми е толкова интересна, че не мога да се откъсна от нея и правя основни хранения докато чета.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Това е лесно – зимата съм на вино, лятото – на джин. От миналото лято – за предпочитане розов. :))

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Аз съм от хората, които наистина си пазят книгите. Дори рядко давам свои бройки на приятелите си. Предпочитам да им купя нови пред това да дам своите. Та… само мисълта да драскам по книгата ме ужасява.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Задължително книгоразделител.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете. Определящо е настроението ми в дадения момент.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Аз съм консервативен в това отношение и все още не мога да заменя хартиеното издание. Скоро получих като подарък електронен четец и леко започвам да възприемам този начин на четене, но дори и той ми е нов. :D

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Задължително чета главата докрай. Случвало се е да ми се спи ужасно много, едва да гледам, още по-трудно да чета, но докато не стигна до логичен край, не приключвам с четенето.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Случвало ми се е много рядко. По принцип винаги дочитам книгата докрай, дори и вече да съм убеден, че не е моята.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
О, да. За мен това значи, че самата книга е написана добре. Ако трябва да бъда честен и Хари Потър ме дразни, но поредицата е любимият ми детски книжен спомен и колкото и клиширано да звучи, ме запали по четенето.

Какво четеш в момента?
В момента приключвам „Симфонията на времето“ от Алваро Арбина.

Коя е последната книга, която си купи?
„Среднощната библиотека“ от Мат Хейг. Книга, която изключително много ми хареса!

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Аз не разбирам хората, които четат по няколко книги наведнъж. :D Аз до такава степен се потапям в света на книгата, че просто не мога да изляза от него и да чета нещо друго по същото време. Първо си прочитам едната, а след това преминавам към следващото книжно приключение.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Не! Способен съм да чета по всяко време и където сваря. Само да имам време за това.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Напоследък предпочитам самостоятелни заглавия. За жалост нямам нужното време, за да се потопя в дълги поредици.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Този списък наистина е дълъг. Но тук ще спомена една книга, която за жалост не достигна до голям кръг от читатели, а наистина заслужава повече внимание. Заглавието е „Бяла хризантема“ от Мери Лин Брахт. Изключително разтъстваща история, която от една страна те докосва емоционално, а от друга ти дава обща култура. Няма човек, на когото да съм я препоръчал и да е останал разочарован.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
По жанр.

Снимка към публикацията: Личен архив

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q2. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.