fb
Как четешСпециални

Как четеш: Ник Сълек

5 мин.

Една от най-приятните срещи на тазгодишното издание на Aniventure Comic Con беше със създателя на известния комикс The Awkward Yeti – Ник Сълек. Следя комикса от години, заедно със серията Heart and Brain, припознавайки се в доста от ситуациите, които Ник рисува. Както си личи от комиксите, той е доста забавен и чаровен, но искахме да се уверим на живо. За съжаление имахме доста малко време да разберем повече за неговите читателски навици, но се надявам, че, когато се върне отново в България, ще имаме повече време и ще дадем възможност на читателите ни да го опознаят повече.

Какво са книгите за теб?
Книгите са забавление.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла ? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си ?
The Sculptor е наистина завладяваща история. Аз съм човек на визуализациите, много ми хареса стилът на рисуване, самата история, намерих стила на изказ чудесен. Смятам, че доста ме вдъхнови. Чета автобиографии – вдъхновяващо е да виждаш ежедневието на известна личност, перспективата е уникална, интересно е да разбереш, че известните  са просто нормални хора и мисля, че е много приятно да го прочетеш в книга. 

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Хм, по време на четене смятам, че най-много обичам да пия кафе. Не ям много докато чета, защото изисква твърде много координация, а аз не съм особено координиран.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Както споменах, обичам да пия кафе или бира, ако е по-късно. Вино също, обичам вино.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Винаги подхващам нещо случайно. Винаги. Плик или друга книга, каквото имам под ръка. Никога не съм имал книгоразделител. Замислих се по този въпрос преди време и си казах, че всъщност книгоразделите са доста яки, обмислих го и реших, че ще е хубаво да имаме книгораздели с Heart and Brain.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете? 
Чета художествена литература, но би ми се искало да чета повече нехудожествена. Понякога чета нехудожествена литература, например невронаучни книги. Просто е впечатляващо!

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?
Електронни книги! Винаги!

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Трябва да стигна до добър момент, за да спра четенето. Предпочитам да довърша главата.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Да, научих се. Книгите отнемат време, имам зает график. Ако книгата не ме хваща, ако стилът не е добър, просто да спирам с четенето. В смисъл, давам шанс на книгите, не бих се отказал след петата страница.
Мой приятел ми даде една книга, която беше като екшън филм в книга. В началото беше забавно и увлекателно, но след 30-40 страници се зачудих защо чета лош екшън филм. Мога да изгледам един филм за час и половина и да съжалявам, но да отделя 10 часа на такава книга – не. Опитвам се да чета по-умни книги с по-добра история, а не просто “ооо, главният герой почти умря, но някак е спасен!“ и това да се повтаря пак и пак.

Какво четеш в момента?
В момента чета графичен роман, който се казва Fight Club 2. Обичам филма, а чух добри отзиви за романа. Напредвам бавно, защото пътувам доста.

Коя е последната книга, която си купи?
Последните няколко пъти съм си купувал графични романи, но мисля че реално последната книга, която си купих, е Fight Club 2.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Ако е стандартна книга, чета по една книга, но, ако чета графични романи, нямам против да „прескачам“ през книгите. Доста ми е лесно да се върна към атмосферата на романа, защото имаш визуални насоки.

Имаш ли си любимо място/време за четене? 
Мисля, че сутрин, след като се събудя и пия първото си кафе или вечер, като заместител на телевизията, която така или иначе не гледам.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
И двете. Обичам някои поредици. Исках да наваксам с нещата, които са популярни, пробвах да чета „Хари Потър“, но мисля, че стигнах до пета книга и си казах „Хей, това стига засега!“ и нямам идея какво се случва нататък. Но обичам и самостоятелни издания.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Наистина обичам „Кръстникът“. Приятел ми я препоръча, когато бях малък, намирам я за много интересна и завладяваща история, мисля, че това е единствената книга, която съм чел повече от веднъж. И бих я препоръчал.

Но що се отнася до препоръка на книги за приятели – мисля, че зависи от човека. Ако някой предпочита по-леки четива, ще препоръчам графичен роман, но ако искат нещо по-сериозно, бих препоръчал „Кръстникът“ или „Шифърът на Леонардо“, Дан Браун е забавен. Изцяло зависи от човека, който иска препоръка.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Не съм особено организиран. Като човек, който прави комикси, имам доста голяма колекция от комикси и графични романи. Всички графични романи са в една част, забавните книги са в друга, нехудожествената литература е в трета секция. Но всички са абсолютно разбъркани. По-скоро ги подреждам тематично.

[ + ]