fb
Как четешСпециални

Как четеш: Стелиян Евтимов

5 мин.

Стелиян Евтимов е на 27 години и казва, че има късмета да работи с деца като треньор по футбол, съчетано с работа в дигиталния маркетинг. Има афинитет към четенето, писането и смислените каузи. Издава стихосбирката “Без дъжд, няма цветя” и дарява всички приходи от книгата на фондация “Кожа – чувствам се добре”. Според него темата за психично здраве е една доста необсъждана тема на територията на нашата страна. Стелиян споделя, че постоянно опитва да се развива и да обогатява знанията си, да разширява мирогледа си.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Много са книгите, които са имали силно влияние върху мен и са ме накарали да се замисля. Трудно ще ми е да определя само една, но ще се спра на най-скорошната, която ме накара да променя в известна степен начина, по който гледам на света и на ежедневието като цяло – „Подсъзнанието може всичко“ на Джон Кехоу.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Не бих казал, че похапвам, докато чета, по-скоро пийвам.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Ако имам време да се усамотя през деня да почета, напитката е кафе или чай. Ако е вечер, обичам да чета с чаша червено вино особено когато навън е студено.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Не драскам по книгите, доста добре го описахте във въпроса, това ме ужасява. Интересна случка по тази тема: всеки от най-близките ми приятели трябваше да прочете откъс от моята книга на премиерата ѝ и жертвахме един брой, за да може всеки от тях да репетира и да си драска с химикал къде да има паузи за най-изразително четене. Още се жалвам по тази бройка.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Падам си по класиката, така че използвам книгоразделител.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете. Чел съм много книги за самопомощ по една или друга причина, но обичам да чета и романи. Харесвам романтиката и книги с щастлив край.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Не бих казал и трите. Привърженик съм на хартиените издания. Всички знаем колко бързо се развиват технологиите, а и темата за опазването на околната среда е доста наболяла в днешно време, но според мен едното нещо, което не трябва да позволяваме да изчезне, са книгите на хартия.

Hari Potar i Filosofskiyat kamak - J. K. Rowling

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Със сигурност държа да прочета главата докрай, вместо да спра по средата. Изключение правят моментите, в които съм заспивал с книга в ръка.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Не ми се е случвало да я захвърля. Въпреки раздразнението, продължавам да чета и я довършвам. Може би за да тествам собственото си търпение.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Хубав въпрос, над който не съм се замислял досега. Но ако историята е заплетена и краят е добър, може би ще може да се нареди сред любимите ми, въпреки героите.

Какво четеш в момента?
В момента чета „Принципът на Питър“ от д-р Лоурънс Питър и Реймънд Хол.

Коя е последната книга, която си купи?
Последната книга, която си купих, но не съм започнал все още, е „Съногадания“ на Артемидор Далдиански. Имаме късмет, че в Стара Загора има страхотна антикварна книжарница, където можете да намерите всичко.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Аз съм от хората, които четат само по една книга, защото обичам да се концетрирам напълно в нея, вместо да се разпилявам по няколко наведнъж.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Да, абсолютно. Според сезона – лятото обичам да чета в парка на някоя самотна пейка, а зимата – вкъщи на дивана.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Ако изключим поредицата „Хари Потър“ ( да, страдам от Потърмания) , предпочитам самостоятелни издания.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Има книга, която препоръчвам напоследък на своите приятели, по стечение на обстоятелствата се говори често за нея – „Излъжи ме, ако можеш“ на Пол Екман.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Не съм от най-организираните хора. Даже напротив. Срамно или не, няма много организация вкъщи, същото важи и за книгите. Има такива в нощното шкафче, на секцията в хола, в гостната, навсякъде.

Снимка на публикацията: Симеон Дуков

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q4. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.