fb
Как четеш

Как четеш: Татяна Чохаджиева

4 мин.
Tatyana Chohadjieva

 

Татяна Чохаджиева е бакалавър по телевизионна журналистика и магистър по публична комуникация в СУ „Св. Климент Охридски“, а също така е специализирала във Висшето училище по журналистика в Лил, Франция. От тази година я гледаме от екрана на Bulgaria ON Air като водеща на новините на телевизията. Преди това е работила в университетското радио „Алма Матер“ и телевизиите ББТ, PRO.BG, TV+ и Nova. В публичното пространства е известна с хобито си на фотограф. Ние обаче ще Ви разкажем за друга нейна страст – книгите.

Какво са книгите за теб?
Магия. Потребност. Утеха. Вдъхновение. Създаване на смисъл. Самата аз пиша понякога. Предимно поезия без много претенции.

 Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
“451° по Фаренхайт” на Рей Бредбъри – “Всеки трябва да остави нещо след себе си, когато умре. Дете или книга, или картина, или къща, или стена, която е построил; или чифт обувки, които е изработил. (…) Няма значение какво правиш, стига само с докосването си да можеш да превърнеш едно нещо в нещо, което не е било преди, в нещо ново, което ще прилича на теб, след като отдръпнеш ръцете си. Именно в докосването се крие разликата между човека, който само коси полянката и истинския градинар. От косача няма да има и следа; градинарят ще остане там цял живот.”

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Не.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Кафе с мляко.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Кощунствено е. Пиша си в Google docs.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Книгоразделител.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете имат своя чар.

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?
И двете. Макар че още трудно свиквам с електронните. Но определено е по-удобно. Цялата библиотека се побира в чантата ми.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Книгите са като бонбони, които се топят в устата. Спирам там, където искам да усетя максимална наслада, да изживея момента толкова дълго, колкото е необходимо, преди да продължа.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Да. Не съм много търпелива. Ако не ме грабне в момента, се отказвам. Давам шанс на друга. Но опитвам отново, когато съм в различно настроение.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?
Да.

Какво четеш в момента?
Милан Кундера, “Животът е другаде” и “Леля Хулия и писачът” на Марио Варгас Льоса.

Коя е последната книга, която си купи?
“Дворецът на бълхите” от Елиф Шафак, Лоран Гунел – “Бог пътува винаги инкогнито”.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Мога да чета по няколко наведнъж. Но обикновено избягвам, за да не стане като в стихотворението на Асен Босев: “Хвали ни се Ганин Гого, книги куп за прочит взел: – Като мене книги много друг едва ли е прочел! (…) Четох още как на Шипка дядо хванал златна рибка! – Чете ли за Чук и Гек? – Да, той бил голям човек! (…)– Вярно, Гошко, чел си множко, ала бързо май четеш, затова се тъй плетеш!”

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Обикновено през нощта.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Самостоятелни издания.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Рей Бредбъри. Всичко. Винаги. На всеки. Също и Херман Хесе, Ричард Бах, Джордж Оруел, О’Хенри, Валери Петров, Мария Донева, Екзюпери, Ремарк, Чудомир.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
По теми и автори.

[ + ]