fb
Как четешСпециални

Как четеш: Вероника Иванова

5 мин.
Вероника Иванова

Вероника Иванова се занимава с ивент мениджмънт от около пет години и е част от Web&Events – на тях дължим идването на Брайън Трейси в България и още куп интересни семинари! Като човек който организира събития и лични пътешествия, които я зареждат и вдъхновяват, днес ще научим как организира времето си за четене и коя книга би препоръчала винаги. Влюбена е в малките детайли, голямата любов и литературата.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Никак не ми е приятно да започнем това интрервю с думата „не“, но не мога да дам конкретен отговор на този въпрос. Често се случва така, че си мисля, че това е всяка последна книга, която прочета и ми хареса и после се оказва, че за следващата си мисля същото. Книгите и героите ми помагат много да разбера историите и емоциите и на хората в реалния живот. Ставаш по-емпатичен и чувствителен към някои знаци и е много по-лесно да си обясниш действията, думите и реакциите на отсрещния човек, ако, разбира се, четеш, гледаш и слушаш внимателно. Та, в нещо като заключение – всяка идея, която ми идва от различните книги, ми е повлияла :)

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”? 
Не, не обичам да се разсейвам, докато чета. Освен, ако разбира се, не ме разсейва глада. Тогава първо чета менюто в хладилника и след това книгата.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш? 
Зависи от сезона – лятото домашна лимонада, зимата – чай.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Не обичам да драскам по книгите поради една основна причина – често се случва да давам книги на приятели и познати, за да ги прочетат и някак си ми се струва твърде лично всеки да може да види това, което е докоснало душата ми. Записвам си любими цитати и моменти на отделно място, към което обичам да се връщам, този път с чаша вино.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Книгоразделител.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете.

Eлектронни или хартиени издания? А може би и двете?
Тук е малко странно, но за художествената литература категорично предпочитам хартиени издания. Нехудожествената обаче почти винаги чета онлайн. Всъщност досега не се бях замисляла за тази зависимост. Има едно страхотно приложение – Blinkist, в което има основните идеи на различни книги, събрани в 12-15 стр. Препоръчвам го!

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Попринцип се старая да завърша главата. Дори ако чета вечер и ми се спи, винаги преди да започна някоя глава проверявам колко е дълга, за да не би случайно да заспя преди края.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
И още как! Понякога им давам втори шанс, понякога е безвъзвратно.

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?
Ценноста на всяка книга за мен не е в самите герои, а в посланието, което те изпращат. Ако цялостното послание на книгата е негативно, потискащо, нечестно и отблъскващо, едва ли би се наредила сред любимите ми книги, но ако те хваща за гърлото и не те пуска до края, няма как да не я запомниш, макар и с не толкова положителна емоция.

Какво четеш в момента?
Work rules на Laszlo Bock.

Коя е последната книга, която си купи?
„Човек на име Уве“ от Фредерик Бакман.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?
И с книгите, и с мъжете е едно и също – само по една/един наведнъж.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Нe бих казала, защото когато чета, съм на мястото, където се развива историята и за мен няма особено значение къде реално се намирам. Любимото ми време е да имам време.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Самостоятелни издания. Ако е поредица нямам търпение да излезе следващото издание и това по-скоро ме изнервя(ако наистина много харесвам книгата), отколкото да ми създава приятно очакване.

18-sivoИма ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Аз съм на мнение, че трябва да се подкрепят българските съвременни талантливи автори. Този, който често препоръчвам е Захари Карабашлиев и неговите 18% сиво, или както обичам да казвам – по-доброто сиво. Сещате се.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
По където е останало място.