fb
Как четешСпециални

Как четеш: Яна Петкова

5 мин.

Яна е студентка по Българистика отскоро и лаком книгоядец открай време. Тя е един от най-новите членове на екипа на „Аз чета“ и ако трябва да знаете още нещо за нея, то би звучало така: „Обичам да консумирам изкуство в обилни количества, да плувам в музика и да дишам поезия“. Да видим обаче как чете един сертифициран книгоядец.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Ясно си спомням онзи летен следобед през 2005 година, когато Роалд Дал ми открехна вратата към чудния свят на книгите с неговата вълшебна „Матилда“. Иначе в последните години две книги силно повлияха на мирогледа ми, за моя огромна радост и двете български – Милостта на малките огледала на Виргиния Захариева и „Кривата на щастието“ на Иво Иванов.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Рядко хапвам нещо, докато чета – не го избягвам умишлено, просто така по-лесно се разсейвам. Ако се случи обаче, най-често е нещо сладко или ядки.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Зимата чай и/или кафе, лятото лимонада или друга освежаваща напитка.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Нямам проблем с подчертаването и воденето на записки в книгите, даже при мен това е част от удоволствието от четенето. Също така, много се радвам, когато взема книга от библиотеката и попадна на нечии чужди впечатления от текста.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Колекционирам книгаразделители от близо четири години и винаги се старая да използвам някой от тях. Когато обаче нямам такъв подръка, използвам касови бележки (те винаги са в изобилие в чантата ми) или пък си откъсвам листче отнякъде. Никога не прегъвам листите на книгата.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
По-често художествена, макар че смятам в най-скоро време да започна да обръщам повече внимание и на нехудожествената.

Eлектронни или хартиени издания? А може би и двете?
И двете. По принцип давам предимство на хартиените издания, но и не оставям четеца ми да хваща прах.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Мога да спра по всяко време, след което да се върна към книгата чак след няколко месеца и пак ще съм наясно какво се случва в текста.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Имам си правило – ако до петдесетата или най-много стотната страница книгата не ми хареса, било то заради стил, сюжет или друго нещо, я оставям. Не обичам да си пропилявам времето и силите в това отношение.

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?
По скоро не. Когато казвам, че една книга ми е любима, то обичам всичко в нея – от героите и сюжета до стила и всичко останало.

Какво четеш в момента?
В момента чета книга първа от „1Q84“ на Харуки Мураками, „Тайното писание“ на Себастиан Бари и „Под бадемовото дърво“ на Лора Маквей (макар че последната по-скоро спада към типа книги от по-предния въпрос, така че мисля, че се отказах да я чета).

Коя е последната книга, която си купи?
„Холограма за краля“ на Дейв Егърс и „Красив имидж“ на Катрин Панкол.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Както може би вече стана ясно от отговора на по-предния въпрос, обичам да жонглирам с няколко книги наведнъж.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Навсякъде и по всяко време.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
И двете. Не съм от този тип читатели, които отказват да четат поредици, а за самостоятелните издания е ясно.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
По принцип препоръките ми винаги се отнасят конкретно до човека, който ме пита, и неговите лични книжни интереси и предпочитания, но чистосърдечно на всеки бих препоръчала книгите на Иво Иванов.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Схемата ми е леко сложна. Първо ги разделям на художествена и нехудожествена литература. След това художествените книги се разделят по жанр и оформление. Също така на отделни рафтове са книгите от български автори и тези на чужд език. Отделно в рамките на самия рафт книгите се подреждат по височина, а когато позволява и по цвят.