fb
Как четешСпециални

Как четеш: Здравко Здравков

6 мин.

Здравко Здравков е един от основателите на Out2Bound – агенция по продажби, която помага на технологични компании да намират повече клиенти, най-често за чужди пазари. Освен това е един от партньорите и лектор в SalesPRO – първата академия по продажби в България, в която обучава хората как да бъдат по-успешни търговци. За себе си споделя, че се интересува от технологии, иновации, предприемачество и продажби. В свободното си време обожава да кара ски, да се разхожда в планината или да чете хубави книги. Вижте какво споделя за любимите си заглавия и автори.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Книгата, която най-силно ми повлия в последните няколко години, е „Човекът в търсене на смисъл“ от Виктор Франкъл. Помогна ми да видя през какво е минал авторът и как, въпреки всичко, е продължил да намира смисъл и щастие в живота си. Препоръчвам я на всеки – задължително четиво, което позволява да видиш живота си в друга перспектива и да оцениш битието си.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Избягвам да го правя, тъй като обичам да съм винаги с чисти и свободни ръце, докато чета.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Обичам да пия чай или в случай на по-комплексни теми – хубаво кафе. Помага ми да се чувствам по-уютно.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Никога не драскам по книги. Моята настойка е да вниквам максимално много в темата или разказа, с който съм се захванал и рядко препрочитам книги. Често разменяме книги с приятели и аз обичам да им ги давам в чист вид, за да могат сами да преценят към кое да насочат вниманието си.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Ако с книгата са ми дали книгоразделител, то ще използвам него. Ако не, ще използвам най-близкото подходящо нещо, което хвана – визитка, картичка, плик, сметка за ток…

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете – в художествената съм голям фен на пост-апокалиптични и свързаните с утопии и анти-утопии романи. Интересно ми е да видя как хората си представят света при голяма промяна, било то в бъдещ или настоящия момент. В нехудожествената харесвам биографии, бизнес и предприемаческа тематика, философия.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
И трите, спрямо случая. В последно време слушам повече аудиокниги, докато отивам в офиса или върша повторяеми задачи.
Отделно имам хартиени издания и електронен четец и използвам двете активно.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Спирам по всяко време. Заради това и винаги си използвам импровизирания разделител.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Случвало се е да оставя книга, когато темата не ми е достатъчно интересна или форматирането на текста е неприятно и не изпитвам удоволствие от четенето.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Да, възможно е, но е малко вероятно. Биографиите са такъв пример – не е задължително да харесвам човека, за да ми хареса как е представен животът му и през какво е преминал.

Какво четеш в момента?
„Обитаемият остров“ от Акрадий и Борис Стругацки – тъкмо я започнах, след като я получих като подарък за Коледа. Още нямам впечатления, но е от любимия ми художествен жанр – антиутопия. Също чета Skin In The Game на Насим Талеб, довършвам Factuflness на Ханс Розлинг, Ана Розлинг и Ола Розлинг и „По пътя към върха“ – биография от Димитър Димитров за великия наш алпинист Христо Проданов.

Коя е последната книга, която си купи?
„Едно“ на Боян Ст. Бенев – хареса ми че е научна фантастика от български автор.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Чета поне по 3-4 книги наведнъж. Преценявам върху коя да се фокусирам, спрямо това как се чувствам и колко време имам да вникна в темата. При философските такива гледам да чета сутрин, докато съм свеж и мога да осмислям казаното от автора. За художествената литература мога да си позволя да съм по-уморен и често с такива книги приключвам деня.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Да, на дивана в хола. До него съм сложил лампа за четене, която ми помага да спра всякаква светлина, извън тази, и да се потопя в книгата.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Предпочитам самостоятелни издания. В повечето случаи дългите поредици в някакъв момент се отклоняват от първоначалната линия, заради която съм ги харесал, и довършването им става мъчително.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Ювал Харари – чел съм всички негови книги и статии, препоръчвам го на всички приятели и използвам книгите му за подарък.
Харесва ми как той разглежда възможните причини за това защо сме стигнали до сегашното ни общество и как иновациите и технологията ще оформят бъдещето ни.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
По поредност, в която съм ги чел. Или просто казано – нареждам ги спрямо това кога съм ги купил и след това – прочел и нямам разделение по жанр, заглавие, цвят или размер.

Снимка: Личен архив

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta22q1. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.