fb
Специални

Как да се справим с проблема „Нямам време да чета“?

3 мин.

Когато мобилният телефон е с нас и имаме интернет, има толкова много неща, които да правим в мрежата, че често оставяме четенето на книги на заден план, а след това установяваме, че… нямаме време да четем. Наскоро британското издание The Guardian публикува няколко съвета на Мариан Елоис за това как да се справим с този проблем, а ние толкова ги харесахме, че решихме да ги споделим с вас. Ето ги и тях:

 

Последвайте в Instagram или във Facebook медии, които често пишат за книги (като „Аз чета“, например)

Ако всеки ден прекарвате време в социалните мрежи, това е много добър начин бързо и лесно да научите кои са най-новите и най-продаваните книги в момента, да прочетете ревю на нова книга и дори откъс от нея.

Четете каквото обичате да четете

Ако не сте чели книги от известно време, ще ви е трудно да се съсредоточите върху книга, която не ви е интересна или е написана на твърде сложен за вас език. Помислете кои книги ще ви доставят удоволствие и започнете с тях.

Извадете си читателска карта за някоя библиотека

Така ще имате достъп до много и разнообразни заглавия, а и ще може да получите препоръка от някой, който работи в тази сфера. Ако сте в София, до 18 септември може да се сдобиете с безплатна едногодишна читателска карта (как – вижте тук).

Направете си списък „Трябва да прочета“

Списъците могат да дадат сериозна мотивация на хората, а този определено ще ви помогне по пътя към четенето на повече книги. Може използвате Goodreads, за да си направите списък, а може и да запишете заглавията в любимия си тефтер – изборът е ваш.

Опитайте да слушате аудиокниги

Ако ръцете ви често са заети, пътувате дълго с кола или просто обичате да слушате – аудиокнигите са за вас. Те определено ще ви помогнат да отметнете доста по-бързо книгите от списъка ви, а освен това са чудесна провокация за въображението ви. Наскоро учени от престижен американски университет откриха, че аудиокнигите и електронните книги активират едни и същи участъци в мозъка.

Четете електронни книги на телефона си

Не можете да оставите телефона си за дълго? Свалете си електронни книги и четете тях – от телефона. Така, дори и в моментите, когато имате само няколко свободни минути, отново ще може да потънете в любимата си книга.

Вижте още:

Аудиокнигите са по-емоционално ангажиращи от филмите

Книгите са полезни за здравето – научете защо и как да превърнете четенето в ценен навик

Четенето на илюстровани книги се отразява най-благоприятно на децата 

Специалисти предписват книги за лечение на хора с психически проблеми

Снимки: Pexels