fb
@-книгиНаправи си сам

Как да си направим ePUB – 1. част

3 мин.

Диана Бойчева от БГкнига ни разказва за едно доста интересно и все по-важно умение за всеки съвременен издател

Първият опит да създам ePUB ми изправи косата и ме остави отчаяна да гледам стената, надявайки се на чудо. В крайна сметка, оказа се, че не е страшно, стига да човек да се превъзмогне и просто да се хване за работа.

Специално за Аз чета събрах най-важното от всичките си публикации по темата „Как се прави качествена електронна книга“. Този материал е за хората, които искат да създават наистина качествени електронни книги, и е фoкусиран върху техническата част на процеса – страниране и дизайн. Примерите и практиките съм изпробвала в Adobe InDesign, но те са приложими и при други методи на текстообработка.

1. Работа с изходни файлове от Page Maker. Един често срещан проблем и голяма спънка за повечето големи издателства със стари архиви. Предлагам ви няколко полезни практики за справяне с този проблем.

На няколко пъти ми се случи текстовата рамка на Page Maker-ския файл да не следва последователността на страниците след като отворя файла в InDesign. В тези случаи копирах целия текст и го поставях в нов файл с нова, цяла рамка.

В идеалния случай, Page Maker-ският файл се отваря почти нормално в InDesign, но възникват проблеми с шрифта. Как да подходим? Не използвайте postscript шрифтове, защото създадените след това ePUB файлове не се отварят коректно под операционни системи като Android или Windows mobile. В някои случаи се налага определени знаци да се подменят, специално внимание обърнете на удареното И – невинаги се забелязва веднага.

2. Ако все пак не успявате да видите текста четим, а виждате само маймуни или в най-лошия случай като въпросителни, се налага да се потрудите повече. Сменете шрифта с постскрипт шрифт, за да виждате текста коректно. Копирайте в Word или Open Оffice и запазете файла в формат doc (Microsoft Word 97). Затворете файла и го отворете наново. Това ще реши проблема и ще можете да смените шрифта с true type без проблеми. И двете програми запазват бележките под линия и стиловете, ако има такива, което улеснява последващата работа. Следва да налеете текста наново в страниращата програма. Ако ще генерирате ePUB-a от текстовия редактор, обърнете внимание на стиловете, за които ще прочете повече по-долу.

3. Текстовата рамка – ако тя е една цяла, значи всичко е ОК. Ако текстът е в ра,зкъсани рамки, подредени последователно без изображения между тях, също не е беда. В случай, че файлът над който работите, е от кофти вида текст,.картинка, текст, картинка и т.н., лошо ви се пише :) Препоръчавам да направите текста в една рамка, а изображенията да поставите вътре в рамката между текста- гарантирам, че няма да съжалявате за хвърления труд.

4. Бележките – те определено късат нерви. Ако се прехвърлят сносно, за вас остава само да ги превърнете във Footnotes. Автоматична номерация – не звездички :-) . Често обаче се налага да им отделите специално внимание и да ги свържете наново, чрез Insert Foote. При генериране на ePUB-а те ще станат чудесни двупосочни линкчета – неделичма част от добрата е-книга.

5. Картинките – ниска резолюция и RGB цветово пространство. Все пак е-книгите са предназанчени за преглед на устройства, не за печат. Работете за своите потребители, които теглят книгите през мобилен интернет и направете така, че вашата книга да има минимален размер.

Вижте продължението на този материал тук.