fb
@-книгиНаправи си сам

Как да си направим ePUB – 2. част

4 мин.

В първата публикация от серията „Направи си сам“ започнахме с това как да си направим съвсем лесно ePUB файл. Преминахме през няколко основни момента, като работата с изходни файлове от PageMaker към InDesign, поставянето на текстовата рамка, бележките и вмъкването на картинки. Сега продължаваме със следващите неща, които трябва да имате предвид при изготвянето на ePUB-ове. Хайде, лесно е…

6. Стиловете – задължителни, но препоръчвам да са минимален брой – изчистеният дизайн помага на потребителите. Орнаментите, ударените букви, подчертаните заглавия и т.н. оставете за шедьоврите на полиграфическата изработка. Електронните книги трябва да са лесни за четене.
Поезията в ePUB-формат също е напълно зависима от стиловете. Тъй като празните пространства след генериране на ePUB изчезват, добър начин да запазя разстоянието между четиристишията се оказа да приложа отделен paragraf style на всеки последен ред от четиристишието. Пипкаво е, но върши безотказна работа. Възможно е също да смените всеки празен параграф с „твърд“ Enter, чрез опциите на Ctr+F.
Макар стиловете да ограничават възможностите за дизайн, те дават и доста възможности за постигане на така необходимия „въздух“ в ePUB файла.

7. Орнаментите – горещо препоръчвам да забравите за тях. Тежат, както на окото, така и на трафика. Отново ще се повторя – мислете не за собственото си произведение на страньорското изкуство, а за комфорта на потребителя. Ергономията на електронната книга ще задържи вашия потребител при вас.

8. Таблици, формули, уравнения с шантави скоби и чертежчета – за моя изненада, ако не са „ръчно“ сътворени от линийки в Word-а, няма да имате проблеми с тях. Все пак направете няколко опита за да видите коректно ли се възпроизвеждат и превръщат ли се в картинка или пък остават текст.

9. Корицата – задължителното й място е на първа страница от книгата. В противен случай има опсност, изтегляйки вашата е-книга, потребителя да се срещне с хаотична и объркваща първа страница. Странирането на книги за печат изисква няколко допълнителни страници в началото, но при е-книгите това е напълно излишно. Една от причините е, че скролването или прелистването на голми празни пространства отегчава читателя. Втората причина, In Design автоматично „изяжда“ празните полета между абзаците. Ако не оформите добре началото на книгата, рискувате тя да започне хаотично. Заложете на сигурно и направете корицата своя първа страница. С ниска резолюция и RGB цветове. В този ред на мисли, цялата информация от издателското каре, може да се събере в един абзац, който да следва корицата.

10. Отстояния – Вече засегнах темата за празните полета. Нито големите празни полета, нито липсата на въздух ще донесат плюс на книгата ви. Лично аз не харесвам много плътен текст – имайте предвид, че той се усеща в е-изданията повече отколкото в хартиените книги, където текстът естествено е рамкиран от бели полета. Най-удобният начин да запазите въздуха в книгата е да добавите отстъпи преди и след заглавията. Задължително е да ги отбележите в стила на параграфа и да изберете опцията „Keep local styles“ при експорт на е-книгата. Това ще ви даде възможност да придадете четивност на файла.

11. Съдържанието – Чудесна допълнителна стойност на електронната книга. Генерирайте го чрез вградената функция на In Design или Word, като изберете Layout ? TOK. Задължителна отметка на „Create PDF bookmarks“ в прозореца за настройка на Съдържанието.
При експортването, във втория прозорец с настройки за ePUB, добавете отметка на „Include PDF bookmark entries“. Ако сте създали успешно вашето съдържание, то ще се появи извън е-книгата в програмите за четене и ще улесни потребителя в намирането на търсената информация. Обърнете внимание на шрифта, който задавате в стила на Съдържанието. Аз срещнах доста трудности докато го докарам на кирилица.

Последно, но не по важност 12. File Info или така наречените Мета данни. Много полезна възможност, предвидена в страниращата програма. Може да намерите прозореца в меню File ? File Info. Попълнените тук данни за файла ще бъдат неразделна част от него: Автор, Име на книгата, копирайт и т.н. Полълвайте го, за да не остане книгата ви анонимна за читателя.

Подсказка: Възможност за генериране на пълноценен ePUB файл с корица, мета данни и всичко необходимо е едно безплатно приложние за Open Office – Writer2epub. Чудесна програмка, напълно безплатна, идеална за всички които странират в текстов редактор.

И в заключение, нещо, което не трябва да забравяме – добрите практики при създаване на ePUB файлове съществуват и са полезни. Затова нека ги следваме и доразвиваме.

[ + ]