fb
НовиниПо света

Капка Касабова спечели Наградата на Британската академия за „Граница“

1 мин.

„Граница“ (изд. „Жанет 45“) на Капка Касабова с оригинално английско заглавие Border: A Journey to the Edge of Europe спечели Наградата „Найеф Ал-Родан“ на Британската академия за глобално културно разпознаване, съобщава Bookseller. Родената в България писателка получи приза и премия от 25 хиляди лири на тържествена церемония, провела се на 30 октомври в седалището на Академията в централен Лондон.

Granitsa Kapka KasabovaМеждународното отличие се връчва за книги, които „допринасят за разбирателството между различните култури“ и „изобличават взаимовръзките и разделенията, които оформят културната идентичност в световен мащаб“.

„Граница“ разказва за граничната зона между България, Турция и Гърция, като обрисува цялостна картина на региона посредством отделни лични истории. Председателят на журито – професор Аш Амин, коментира избора ѝ така:

Книгата описва място, на което се срещат минало и настояще, народи, култури и пророда, разказана е пленително, населена е от ярки герои и е пълна с прецизно предадени сблъсъци. „Граница“ придава на темата за културното разбирателство магическо усещане, смесвайки съзерцателност, биографичност и поетичност.

В началото на годината „Граница“ беше отличена още с престижната литературна награда „Kнига за пътешествия на годината“ (Stanford Dolman Travel Book of the Year), а в края на 2017 г. стана и Книга на годината в Шотландия.

Снимка на публикацията: Liz March