fb
@-книгиБуккросинг

Къщичка за книги в Харманли привлича децата към четенето

1 мин.
kushtichka-za-knigi-harmanli

Идеята на пътуващите книги на Буккросинг вдъхновява все повече читателски общности в страната. Само за три месеца през Къщичката за книги в Харманли са преминали 150 книги, като голяма част от тях са ученически четива с произведения от Иван Вазов и Елин Пелин. Тя бе поставена в градския парк в края на юни с подкрепата на наемателя на парка Живко Йосифов и информационната агенция „Сакарнюз“, съобщава сайтът Haskovo.net

Къщичките за книги представляват подвижни буккросинг зони. Всеки може да вземе книга за четене и остави своя в замяна. Такива къщички функционират успешно в Пловдив, Сливен, Банкя и Благоевград.

Светлана Николова, основател на поетичен клуб „Рими от Белоногата“ и инициатор на Къщичката за книги, споделя, че резултатите от инициативата са надминали очакванията. След първоначалното зареждане с книги за възрастни се оказало, че интересът от страна на децата е най-голям. Така за кратко време в подвижната библиотека са оставени много детски книжки.

„Много ми стана приятно, като разбрах, че по-големи момичета събират по-малките деца около себе си и им четат приказки“, казва Светлана Николова.

Много от книжките се връщат обратно в Къщичката с послания и пожелания.

В края на месеца Къщичката ще бъде затворена за зимния сезон, но ще започне да функционира отново през пролетта. Междувременно Светлана Николова търси съмишленици за поставянето на такава подвижна библиотека и в Хасково.

 

[ + ]