fb
@-книгиБуккросинг

Къщичките за книги в Габрово се увеличиха с още 6, посвещават ги на Ран Босилек

1 мин.

Още шест къщички за книги очакват читателите в различни райони на Габрово от тази седмица. Те са поставени по проекта на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ „Бяла, спретната къщурка… с книги най-отпред”, съфинансирано по програма „Култура“ на Община Габрово за 2016 г. Инициативата е посветена на 130-годишнината от рождението на Ран Босилек.

Проектът обхваща широк диапазон целеви групи – деца и родителите им, ученици и студенти, младежи, възрастни граждани, хора в третата възраст и хора в неравностойно положение. Местните общности ще бъдат провокирани да проявят отношение към книгата и четенето, да обогатят своя опит и свободно време чрез четене на открито в зоните около къщичките за книги и други съпътстващи инициативи в оформените буккросинг пространства.

От библиотеката планират и детски летни читални в зоната около къщичките за книги, насочени към най-малките, но също и към техните по-големи братя и сестри, към техните родители, баби и дядовци.

img_2129Първата къщичка бе открита на 26 септември – рождения ден на Ран Босилек, с викторина върху творчеството му. Останалите къщички са поставени в двора на Националната Априловска гимназия, до църквата „Света Троица“, в градинката на МОЛ „Габрово“, на ул. „Аврам Гачев“ – до ладията, градинката на блок „Катюша“ и на новоизградената фитнес площадка в кв. Русевци.

От Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ обявяват и дарителска кампания за обогатяване на литературата, представена в къщичките за книги, като призовават габровци да пазят и обогатяват книжните колекции и да заведат децата си, за да почетат заедно.