fb
Ревюта

Любов от коледни хлебчета до пълнени чушки с орехов сос

2 мин.
kato goreshta voda

kato goreshta vodaГореща, пареща, изгаряща… но преди всичко изкусително вкусна, умело подправена с вълшебни подправки, сякаш излязла от най-вкусния тефтер с рецепти, предавани от поколение на поколение.

Гореща, пареща, изгаряща… запалена от един поглед, магическа, забранена и възродена във възможността да се слееш завинаги със своята изстрадана любов.

Като гореща вода за шоколад“ е вълнуваща приказка от едно друго време и една друга страна, където възпламеняващата смесица от любов и кулинарни наслади случва живота по начин, в който научните закони не важат, а случките се подреждат по начин, който поставя всичко на правилното място.

Една книга, която увлича с изкусителната миризма на горещ шоколад и козуначен кравай, потапя те стихийно в сладострасттна забранена любов и те събужда ударно с клечка кибрит пред очите. Защото „Като гореща вода за шоколад“ е наистина прекрасна, вълнуваща приказка от така типичния латино магически реализъм. Тя е хаплива и сладка, стихийна, бурна и дори ненормална, но винаги страстна и изкусителна.

Всеки месец е отделна рецепта, всяка глава е отделна част от кулинарния тефтер с напътствия  за достигането на най-голямото майсторство  – осъществяването на онази любов, жадуваната, забраняваната, критата…  онази любов, която изгаря наведнъж всички кибритени клечки, които пазим в душите си.

Най-популярната творба на Лаура Ескивел обаче има и най-незадоволителния финал, който очаква читателят, дълго изкушаван от пищните гозби и пикантните любовни перипетии. Той е нещо като претупан последен епизод от латиносериал, където всички заживяват щастливо… но някак без да останеш докрай удовлетворен.

И все пак книгата е глъдка истински горещ шоколад, от онзи, който се открива рядко, дава ти свежият полъх от една вдъхновяваща история и възбужда апетита за твоя собствена … или най-малко те изкушава да претвориш чувствата си в някоя истинска кулинарна наслада.

Гореща, пареща, изгаряща…

Вижте и ревюто на Лилия за „Като гореща вода за шоколад“ от Лаура Ескивел.