fb
Книги и киноСпециални

Книгата, вдъхновила криминалната драма McMafia, разкрива грозното лице на глобализма

2 мин.

В началото на 2018 г. телевизионните екранизации на книги отбелязват пореден триумф с най-новата криминална драма на BBC McMafia. Кървавата продукция щурмува малкия екран на 1 януари, когато беше излъчен пилотният й епизод. Минисериалът вече е обсипан с щедри похвали за бруталния си реализъм и великолепната актьорска игра. Най-шокиращият му аспект обаче е, че е основан на съвсем реални събития, научаваме от ShortList.

Сюжетът проследява сблъсъка на отрасналия в Англия наследник на руски мафиот Алекс Годман (изигран от Джеймс Нортън) с организираната престъпност, прането на пари и трафика на хора – среди, в които журналистът и телевизионен говорител Миша Глени се потапя, докато пише документалната си книга Макмафия: Престъпност без граници“ (изд. „Ciela“)Изданието бе публикувано през 2008 г., а у нас излезе през 2012 г.

Глени е бивш чуждестранен кореспондент на BBC и The Guardian, a бестселърът му изобличава най-тъмните страни на глобализацията. Заглавието е вдъхновено от мащабния корпоративен успех на бранда „Макдоналдс“ и показва как криминалните елементи разширяват престъпната си мрежа в международен план, като използват франчайзинг бизнес модел, подобен на този на най-голямата верига за бързо хранене в света.

Издателите от Penguin коментират:

Книгата демонстрира как организираната престъпност става част от личния ни свят, често без дори да го подозираме. Мрежата тръгва от търговците на оръжие в Украйна, през перачите на пари в Дубай, до наркобосовете в Канада и киберпрестъпниците в Бразилия.

По време на работата си като кореспондент в Централна Европа Глени осъществява контакт с гангстери, полицаи и жертви на организираната престъпност и изследва свирепата потребителска жажда за наркотици, трафикирани жени, незаконна работна ръка и оръжия, разпростираща се на пет континента.

Сценаристът Хюсеин Амини, който адаптира книгата за телевизионния екран, допълва:

Модерните престъпници вече не се побират в образа на баналния главорез. Те могат да бъдат банкери, политици, адвокати и агенти на разузнаването. Границите са се размили и преградите между обикновения и подземния свят са много по-податливи.

McMafia ще се състои от осем епизода, излъчвани всяка неделя.

Трейлър на сериала можете да гледате тук:

[ + ]