fb
БлогБлоговеМнения

Книга за Коледа – най-хубавият подарък за… децата!

9 мин.
detski knigi

knigi za koledaНие, екипът на „Аз чета“, смятаме, че книгите са прекрасен коледен подарък! Но как да изберем най-подходящото заглавие за нашите деца, роднини, приятели? През следващите дни ще се опитаме да ви помогнем с персонални препоръки от нашите автори, отправени специално към вас! И понеже ценим своите читатели, препоръчваме само книги, които наистина сме чели!

Книги за деца и тийнейджъри

2-4 години

„Черният заек“ – Филипа Ледърс (изд. Артлайн Студиос) – историята на белия Зайо, който бяга от сянката си, предава с хумор и разбиране очарованието и страха от първите открития в света около нас. В комбинация с великолепни илюстрации на авторката!

„Трите котета“ (изд. Фют) – детето ви ще ви кара отново и отново да  проследявате приключенията на трите котета, които обичат да се мушкат навсякъде.  Любопитството им ги прави бели, после сиви и черни, докато най-накрая стават отново чистички в езерцето.

„Патето в селския двор“, „Тичайте на помощ“ (изд. Златното пате) – Книжките с дръжки са любими на децата в тази възраст. Те ще ги носят навсякъде със себе си и ще ги разгръщат в най-неочаквани моменти. „Патето в селския двор“ ги запознава с домашните животни, които надничат от хитро разположени прозорчета.  В поучителната история  от „Тичайте на помощ“ детето лесно ще разпознае себе си и неловките ситуации, в които изпада.

2-8 години

Поредицата „Писмата на зайчето Феликс“ от Анете Ланген (изд. Фют). Особено подходящи за случая – „Коледните писма на зайчето Феликс“.  Харесваме книгите за Феликс заради забавните и неочаквани приключения на това симпатично зайче и оригиналното решение историите да бъдат разказани в писма, поставени в истински пликове.

3- 5 години

„Весела чета с боси крачета“ от Зоя Василева (изд. Жанет45) – очарователни стихчета, в които децата разпознават своето ежедневие и ще искат да чуват отново и отново. Свежестта на детските хрумвания и фантазии се допълва прекрасно от илюстрациите на Яна Левиева.

4-8 години

Поредицата за Петсън и Финдъс от Свен Норквист, изд. Фют („ Как Финдъс оправи неразбориите в градината„, „Петсън и Финдъс спят на къмпинг в двора“, „Палачинковата торта за рождения ден на Финдъс“, „Как Финдъс и Петсън посрещнаха Коледа“). Финдъс е едно добро, енергично и понякога малко досадно котараче, което живее с любимия си стопанин Петсън. Заедно двамата забъркват всякакви неразбории, но винаги си помагат. Една поредица за приятелството и взаимопомощта, разказана също и чрез чудесните илюстрации.

6-9 години

Поредицата на Бевърли Клиърли за Бийзъс, Рамона, Хенри и останалите юнаци – „Бийзъс и Рамона“, „Хенри и Бийзъс“, „Хенри и Рибси“, „Хенри и клубът“, „Рамона Куимби на 8 години“, „Рамона Смелата“ (изд. Millenium). Светът на детството щеше да е съвършен, ако не бяха… братята и сестрите! Тези ужасни малки (или големи чудовища), чиято единствена цел в живота сякаш е да направят нашия непоносим!  Бевърли Клиърли ви кани на жизнерадостно и бурно приключение с героите от нейната поредица – те правят грешки и се учат от тях; сблъскват се с трудности в училище, преживяват конфликти със съучениците си и с най-близките в семейството. Децата научават, че не са сами в проблемите си; че е нормално да сгрешиш и винаги има начин нещата да се поправят.

„Тайните на пластилина“ – Рони Орен (изд. Лабиринт) – това не е просто поредната книжка за детско ръчно творчество. Подходът към моделирането е много добре обмислен и представен по начин, който привлича и мотивира. Обясненията „стъпка по стъпка“ и ярките илюстрации вдъхват увереност и на най-плахите творци, а резултатите ще ви изненадат.

„Дядо Коледа. Магическият свят на Санта Клаус“ от Род Грийн (изд. ИнфоДар) – най-сетне има кой да отговори вместо вас на многобройните въпроси „Къде живее дядо Коледа?“, “ Как намира подаръците?“, “ Как успява да ги раздаде за една нощ?“, „Има ли Госпожа Коледа?“ и пр.  Тази разкошна и богато илюстрирана книга е пиршество за детското любопитство.

8-10 години

„Как да си дресираш дракон“, „Как да станеш пират“от Кресида Коуел – забавни пародии на рицарска и пиратска тематика. Смехът започва още от имената на главните герои Хълцук Кръвожадни Херингски, Стоик Грамадански, Храчко Оригвалски, Кучипръд Умника, Сополак-Смърдняк.

„Сатанархеолъжалкохолистичният пунш на желанието“, „Момо“ от Михаел Енде – въображението на Михаел Енде „готви” изключително симпатични герои, които ще обикнете. Неговите рецепти са еднакво вкусни и на децата, и на родителите им. Те са обилно поръсени с първокачествено чувство за хумор и лютиви саркастични забележки, които изобличават злото, лицемерието и алчността – все неща, които развалят вкуса на пунша и живота. (Лора Филипова)

„Пръц-прахът на доктор Проктор“ от Ю Несбьо- световноизвестният норвежки автор на криминални романи забърква увлекателна интрига около един прах, който…….ами ясно е какво прави. Това леко неприлично, но много ефективно средство бързо става обект на алчност и мошеничества. Лисе, Бюле и доктор Проктор трябва да използват всичките си сили, смелост, находчивост и знания, за да изтръгнат изобретението от ръцете на злодеите. (Лора Филипова)

„Мая, кралицата на голямата река“ от Ева Ибътсън (изд. Емас) -вълнуваща история за магията на природата и ценностите в живота.

„Ваканция в Средните векове“ от Зорница Христова, Иво Чолаков (изд. Точица) – като с машина на времето децата ще се пренесат в далечното минало, за да открият как са живели връстниците им и техните родители.

„Малкият Крал Декември“ на Аксел Хаке (изд. Лабиринт)-споделени сънища, развихрено въображение, съзерцаване на звездите и цитати от Шекспир. Приказки за това какво е да си безсмъртен, за страха от старостта, за онова чувство да се чудиш какво има зад стената на съседите ти. (Милена Трендафилова)

8-12 години

Поредицата на Джеф Кини „Дневниците на един дръндьо“ (изд. ДуоДизайн). Хм, чудя се защо ви препоръчвам тази поредица, която ще ви вкара в продължителни разходи! Купите ли първата книга (червената), няма спасение – ще вземете и синята, и жълтата, и лилавата! Тези дневници в стил комикс са страхотна възможност за децата да надникнат във вътрешния свят на своите връстници, да се посмеят на недостатъците им и да погледнат с повече хумор и доверие на своето ежедневие. (Милена Златарова, Вал Стоева)

„Тоби“ на Тимоте дьо Фомбел – “Тоби” е прекрасна книга, която с удоволствие бих препоръчала не само на малките читатели, но и на техните родители. Светът, развиващ се върху дървото, досущ прилича на нашия и само опита, който можем да извлечем, ще ни помогне да спасим собствения си свят.  Приятелството, първите любовни трепети, предателството и злобата, загубата на собствен облик и страха са засегнати в книгата – уж детска, а пълна с мъдрост. (Вал Стоева)

9+

Поредиците „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ и „Хрониките на Кейн“ от Рик Риърдън (изд. Егмонт България) – Почитателите на древните цивилизации и митичните същества често са сериозни читатели, които не се плашат от книгите с по двеста – триста страници. Сюжетът на книгите е фантастичен, а митологията е тясно обвързана с действието. Древни богове се появяват в живота на героите, а страшни чудовища заплашват да унищожат всичко познато…

„Ан от фермата Грийн Гейбълс“ от Луси М.Монтгомъри (за момичета) – за изграждането на характера на една умна и решителна госпожица.

„Малки жени“ от Луиза Мей Олкът – задължителен роман за всяко момиче, което е тръгнало по пътя на съзряването, за всяко момиче. (Вал Стоева)

„Изобретението на Хюго“ от Брайън Селзник (изд. Millenium) – една книга, която се чете и едновременно се гледа като филм. Пламенно обяснение в любов към киното и първите кинотворци!

„Съкровището от зеленото езеро“ от Луис Сакър (изд. Millenium) – книга за приятелството – онова чисто и силно приятелство, каквото само най-тежките изпитания са способни да изковат. (Вал Стоева)

„Тъмните му материи“ от Филип Пулман (изд. Бард) – Тази поредица е със статут на класика във Великобритания. Освен динамично действие и резки обрати, цигани, бронирани мечки, вещици и цепелини, книгата предлага и щедра доза научни, религиозни, философски и морални въпроси.  (Лора Филипова)

 „Цялата истина в мен“ от Джули Бери , изд. Егмонт (16+). Реалистична и увлекателна, „Цялата истина в мен” улавя в онзи капан на напрежение и нетърпение и изправя на нокти в най-тъмните си моменти. Книга, която напомня, че тихите води са най-дълбоки и че понякога справедливостта изненадващо може да изплува из мътните им талази. (Габриела Кожухарова)

„Океанът в края на пътя“ от Нийл Геймън (16+). Тази книга е като любовна песен за детството – за детството, което могат да имат само момчетата, чийто най-добър приятел са книгите. (Милена Ташева)

„Пазителят“от Лоис Лаури (изд. Пергамент Прес)- младежка антиутопия за един свят, в който любовта и правото на многообразие трябва да се отвоюват сред едно привидно съвършено общество, доброволно лишило се от всичко човешко. (Милена Златарова)

Очаквайте „Книга за Коледа – най-хубавият подарък за… жените“, а след това – и за мъжете!

За вас препоръчаха: Вал Стоева, Лора Филипова, Милена Златарова, Милена Трендафилова, Габриела Кожухарова, Милена Ташева.

Сега можете да вземете препоръчаните от нас книги с 10% отстъпка от Ozone.bg, като въведете код AZCHETA-KID при завършване на поръчката.