fb
10, които...Специални

Книгите, които те промениха (изборът на читателите)

9 мин.

10 книги, след които не можеш да останеш същият“ разпалиха бурна дискусия за невключените заглавия, а мненията бяха съсредоточени най-вече около липсата на български автори. Допълваме списъка, за да отразим най-ценните за нашите читатели книги от българската и световна литература.

 

ivan-vazov

Иван Вазов

Иван Вазов

Иван Вазов е най-често споменаваният автор в коментарите на наши читатели. Патриархът на българската литература е припознаван като безспорен гений на родното литературно поле. Внушителното му творчество се превръща в символ на родното, олицетворяващ величието на България. Не бива да пропускаме, че Вазов посвещава много от творбите си на реалности от нашата народопсихология, с които не можем да се гордеем, и на разочарованието от годините след Освобождението.

Романът „Под игото“, повестите „Немили-недраги“ и „Чичовци“ и пиесата по „Немили-недраги“ – „Хъшове“ са произведенията на Иван Вазов, които са повлияли на световъзприемането ви и след които никога няма да бъдете същите.

 

dimitar_talev

Димитър Талев

„Железният светилник“, Димитър Талев

Много наши читатели посочват и трилогията на Димитър Талев, само че трилогията всъщност е тетралогия, състояща се от „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“.

Талев създава уникален по обхват и дълбочина в българската литература романов епос за зараждането на борбите за независимост на българите, останали извън пределите на родината, за подготовката, избухването и потушаването на Илинденско-преображенското въстание.

Силното въздействие на романите е постигнато от обединяването на важен исторически контекст, вълнуващи герои, които са изконно български и извикват съпричастието и носталгията ни, мащабност и писателско майсторство.

 

„Крадецът на праскови“, Емилиян Станев

Той е сръбски военнопленник, а тя – съпруга на български полковник. Връзката между тях изглежда не невъзможна, а направо абсурдна. Но в любовта наистина няма разум и ако писателят подреди обстоятелствата и създаде правдоподобни образи, резултатът ще бъде една от най-красивите и тъжни любовни истории.

Двамата няма как да не се срещнат, защото цял живот са се търсили. Няма как да не се съживят чрез безразсъдната си страст и прекрачването на всички граници. Но също няма как да останат заедно… А ние дълго време след като затворим последната страница, ще се питаме – коя смърт е по-страшна, физическата или духовната?

Димитър Димов

Димитър Димов

 

„Тютюн“ на Димитър Димов

„Тютюн“ на Димитър Димов претърпява няколко редакции, но въпреки неодобрението на властта в годините, в които е писан, романът е любим на поколения българи. Благодарение на универсалните си послания и забележителни герои печели битката с времето, утвърждавайки се като безспорна класика.

На фона на икономически и политически борби читателят навлиза в сложен лабиринт на човешки взаимоотношения. В центъра на смяната на режима и нравите стои незабравимата Ирина, която е обречена да получава всичко, което пожелае, но сбъднатите й мечти не й донасят удовлетворението и щастието, към което се стреми.

 

„Нощем с белите коне“, Павел Вежинов

„Нощем с белите коне“ е дълбоко философски роман за човешката взаимност и самота, за връзката между поколенията и за борбата помежду им; за човешката вяра и за безверието, за силата и ограничеността на разума; за неутолимия копнеж към щастие и за смъртта, с която е ограничен всеки човешки порив.

 

paragraf-22„Параграф 22“, Джоузеф Хелър

Параграф 22. Ситуация без изход, порочен кръг. Ако един летец е луд, той може да престане да лети. Трябва само да си признае. Но ако си признае, значи е нормален и трябва да продължи да лети.

Романът на Джоузеф Хелър се превръща в символ на противоречията в „развитото общество“, парадокс в закона, правилата или действителността, който прави човека жертва на собствените му действия, без значение какви са те, и критика на бюрократичната система, в която не винаги витае разумът.

 

„1984“, Джордж Оруел

Уинcтън Смит paбoти в Mиниcтеpcтвoтo нa иcтинaтa, а негoвoтo cлужебнo зaдължение е дa пpенaпиcвa нoвини oт cтapи веcтници, зa дa cтaнaт в „cъoтветcтвие c пpедcтaвяните oт уcтaнoвенaтa влacт иcтopичеcки фaкти, зaщoтo: „Кoйтo влaдее минaлoтo, тoй влaдее и бъдещетo. Кoйтo влaдее нacтoящетo, влaдее минaлoтo!“.

Пoлициятa нa миcълтa cледи зa вcякo oтклoнение oт oфициaлнaтa идеoлoгия, чиитo ocнoвни пocтулaти ca: „Boйнaтa е миp“, „Свoбoдaтa е poбcтвo“, „Hевежеcтвoтo е cилa“.

Светът на „1984“ е подчинен на всеобщата държава, която провежда наблюдаване и пропаганда, всява страх и наказва безжалостно. Антиутопията на Оруел, писана през далечната 1948 г. и вдъхновена от „Ние“ на Евгений Замятин, е една от емблематичните книги на XX век.

 

Ерих Мария Ремарк Живот назаем„Живот назаем“, Ерих Мария Ремарк

„Живот назаем” е като равносметка на живота, който те кара да гориш в щастие или нещастие, но не и да мъждукаш в посредствеността на ежедневието. Какво означава наистина да живееш и защо всеки чака срещата със смъртта, за да си припомни, че държи живота си в ръце?

 

„Отнесени от вихъра“, Маргарет Мичъл

„Отнесени от вихъра“ е роман за сблъсъците – между любовта, страстта и характера, между американския Север и Юг. Определят книгата на Маргарет Мичъл като „Война и мир“ на американската литература и най-великата любовна история.

Вълнуващата история за любов и кураж в едно общество по време на Гражданската война оставя трайна следа в съзнанието на всеки, който се докосне до нея. От времето на написването й до днес много неща са се променили, но неподвластни на времето са останали образите на героите, които не могат да бъдат „отнесени от вихъра“.

 

haled-hosejni

Халед Хосейни

„Ловецът на хвърчила“ и „Хиляда сияйни слънца“, Халед Хосейни

Халед Хосейни е едни от най-сладкодумните съвременни разказвачи. Неговите истории проникват в сърцето на читателя и са така съкровено човешки, че няма как да ни оставят безразлични.

Правят се много паралели между двете най-известни книги на Хосейни, най-често определяни като две възможни гледни точни за живота в Афганистан от близкото минало – мъжка и женска.

„Ловецът на хвърчила“ ни разказва за трудната и противоречива връзка на младия Амир с неговия баща. История за приятелството и предателството, за правото на избор и страха, за възмъжаването и тежестта на вината. История, която първо ще ви разплаче, после ще ви стопли сърцето и пак ще ви разплаче.

В „Хиляда сияйни слънца“ съдбите на Мариам и Лайла се преплитат, за да видим суровата реалност, в която трябва да оцеляват жените в Афганистан, и военните години, белязали и предначертали бъдещето на страната. Благородство, безсърдечие, саможертва, любов и злоба – има я цялата палитра на чувства, на които е способен човек. Но в края на деня само действията са от значение.

 

„Хари Потър“, Дж. К. Роулинг ogneniyat-bokal

„Хари Потър“ е една от най-обичаните съвременни книги. Поредицата за премеждията на младия магьосник Хари Потър, който се противопоставя на убиеца на своите родители, в същността си е история за борбата на доброто и злото – история стара колкото света, но предадена по нов, вълнуващ начин, който продължава да трупа почитатели сред малки и големи.

 

„Клетниците“, Виктор Юго

Романът „Клетниците“ е епична сага за любовта, честта и страстта, разиграваща се на фона на драматичната действителност във Франция през XIX век. Героите на Юго, въпреки нищетата и безизходицата, в които са потопени, са водени от съвестта си и въpвят смело по пътя от злото към добpото, от нecпpaвeдливоcтта към правдата, от лъжaтa към иcтинaтa, от мpaкa към cвeтлинaтa.

 

Последното изкушение„Последното изкушение“, Никос Казандзакис

Христос в романа „Последното изкушение“ е обикновен, неуверен в силите си човек – занаятчия, който е разкъсван между страсти, съмнения и лични демони. Може ли сам да се пребори с душевните си мъки, или трябва да тръгне да търси бога?

Творба, която е предизвикала и предизвиква до днес бурни реакции и спорове.

 

„Майстора и Маргарита“, Михаил Булгаков

В Москва, през ’20-те години на XX век, дяволът пристига, за да нагледа своите поданици и да види как им се отразява съветският строй…

Близо две хиляди години по-рано, в Юдея, римският прокуратор е принуден да потвърди смъртната присъда на един беден скитник философ, който изповядва странното убеждение, че всички хора са добри…

Един московски историк пише роман за Пилот Понтийски и среща голямата, непобедима и неподвластна на времето любов…

Трите линии – сатиричната, трагичната и романтичната – са преплетени виртуозно и изграждат една от най-великите и обичани творби в световната литература.

 

dobrozhelatelite„Доброжелателните“, Джонатан Лител

„Доброжелателните“ е смразяваща творба, която ще ви разтърси с методичното изследване на „обърканото и сложно потъване в лудостта на един от най-идеалистки настроените служители на третия райх.“

Макс е интелектуалец, отдаден на философията, литературата и класическата музика, но също е и хладнокръвен убиец… Историята за геноцида над евреите, разказана от един от палачите, е пътешествие из най-мрачните кътчета на човешката душа.

 

„Бог пътува винаги инкогнито“, Лоран Гунел

Гунел ни представя една история за себевглеждане и размисъл за важното в живота, разгърната в красивата атмосфера на едно парижко лято. Важните въпроси са: Как да преодолееш вътрешните си задръжки и страхове, за да излезеш от „предначертания“ път в живота, когато той не ти носи удовлетворение? И как да поемеш по пътя на мечтите си?