fb
КнижарницитеНовини

Книжарите на Waterstones подписват петиция за „реална минимална заплата“

2 мин.

Служителите на британската верига книжарници Waterstones стартират кампания, с която призовават да им бъде изплащана реалната минимална работна заплата, съобщава Books + Publishing. Ейприл Нютън от емблематичния обект на веригата на площад „Пикадили“ създава с тази цел онлайн петиция, която към момента е подписана от 6 000 души.

Според The Living Wage Foundation минималното възнаграждение за Лондон е 10.55 лири на час (около 24 български лева) и 9 лири на час (около 21 лева) за останалата част от страната. Минималната заплата във Великобритания за хора под 25 години е 7.38 лири на час (около 17 лева), докато за работниците над тази възраст то е 7.83 лири (около 18 лева).

Нютън коментира:

Книжарите на Waterstones работят на дълги, трудни смени и притежават невероятни познания – на крак са цял ден, изпълняват длъжност, която изисква голямо интелектуално усилие, и фактът, че хората на фронтовата линия са толкова недооценени, създава изключително лошо впечатление. Ответната реакция е удивителна и е наистина окуражаващо да видим колко много души са съгласни с нас и мислят, че постъпваме правилно.

Нютън и останалите служители се надяват да предадат петицията на Джеймс Даунт в рамките на следващите няколко седмици. Изпълнителния директор на Waterstones споделя, че знае за съществуването ѝ. Той отбелязва, че компанията акцентира на кариерното развитие и по-високото заплащане на дългогодишните си служители. 

Даунт допълва:

Всички бихме искали да размахаме вълшебна пръчица и да платим с лека ръка поисканото […]. Ако трябва да подходим честно, ще повишим пропорционално заплатите на всички, но в случай че го направим, ще попаднем в особено затруднено положение – бизнесът ни се измъкна от дълбоко, мрачно и ужасяващо място, към което нямаме намерение да се връщаме.

Снимка на публикацията: Business Leader