fb
10, които...Специални

12 съвременни авторки на любовни романи, които ще ви очароват

9 мин.

Обещахме ви през майската ни Седмица на романтичната литература да ви запознаем с най-актуалните имена в любовния жанр. Тези авторки ще ви разтопят със сладки емоции, ще ви разсмеят със сърцатите си герои и ще ви трогнат с драматичните истории, които разказват майсторски, с чувство за хумор и нежност. Представяме ви дванайсет наши любимки, които винаги успяват да ни донесат късче щастие дори и в най-сивите дни:

 

1. Колийн Хувър

Колийн Хувър (снимка: Book Riot)

Колийн Хувър се превърна в една от любимите ни авторки на любовни романи. В книги като „Жестока любов“ и „Девети ноември“ (изд. „Ибис) тя успява да съчетае истински житейски проблеми с красива романтична история, като избягва клишетата, а това никак не е лесно в жанр, базиран на тях. Всички нейни творби съдържат изненадващи обрати и лека мистерия, витаеща около героите, която те държи нащрек. За разлика от повечето писателки, заплитащи любовни сюжети, Хувър успява да създаде разнородни персонажи вместо еднообразни типажи. Ако търсите любов, драма, мистерия и още нещо, то Колийн Хувър е вашата разказвачка.

2. Дж. Р. Уорд

Дж. Р. Уорд (снимка: Крис Уицки)

Дж. Р. Уорд е любимка на доста дами от екипа на „Аз чета“. Нейните секси вампири от поредицата за „Братството на черния кинжал“ спечелиха сърцата на читателите с драматичните си, изпълнени с опасности и силни страсти истории. Независимо на кого от братята симпатизирате, няма роман за тях, който да ви остави безразлични. Един от безспорните таланти на Уорд е хапливото чувство за хумор, което героите й споделят. Наред с основната любовна сюжетна линия, Уорд въвежда и второстепенни образи, които придават пълнота на създадения от нея свят. Феновете на поредицата често очакват с нетърпение житейската им развръзка или самостоятелните им книги в бъдеще. Огромен плюс на романите й е наличието на сладко-горчив край, с който Уорд не се бои да удостои героите си. Както се случва и в реалния живот, всичко, което получаваш, идва на определена цена. Харесва ни тази щипа реализъм, която американската писателка не ни спестява.

 

3. Сюзън Елизабет Филипс

Сюзън Елизабет Филипс (снимка: Goodreads)

Сюзън Елизабет Филипс също е една от писателките, които горещо препоръчваме. Нейните книги се отличават с хумор и доста устати герои. Освен че са любими четива на хиляди читатели по света, романите й са се превърнали и в нещо като модерни класики в любовния жанр. В историите й няма излишна драма, така че ако обичате забавни и закачливи романси, то те са правилният избор за вас. Една от най-обичаните поредици, излезли изпод перото на Филипс, е тази за „Чикаго Старс“. В нея авторката проследява любовните перипетии на сексапилните спортистите от измислен отбор по американски футбол.

 

4. Фиона Макинтош

Фиона Макинтош (снимка: Ан Сропин)

Фиона Макинтош може да е името, навлязло най-скоро на българския пазар, но богатото й творчество отдавна й е спечелило сърцата на хиляди читатели по света. У нас я обикнахме благодарение на романите „Кутия шоколад“ и „Тайна с дъх на парфюм“ (изд. „Софтпрес“). Австралийската писателка създава завладяващи и интересни сюжети, които се развиват на фона на важни исторически събития. Наред с любовната драма, тя включва добре проучена информация за епохата и пресъздава интригуващо детайлите от съответния период. Най-любими обаче са ни силните й, независими героини, които неизменно се борят със закостенелите нрави на своето време.

 

5. Алиса Паломбо

Алиса Паломбо (Alyssapalombo.com)

Алиса Паломбо пише исторически романи, вдъхновени от великите творци като Вивалди и Ботичели. Книгите й търсят връзката между изкуството и любовта, между страстта и вдъхновението. Драматичните й и красиво изтъкани сюжети ни отвеждат на пътешествие през времето. Романите й често пресъздават съдбите на жени, превърнали се в музи на големите майстори. Самите й героини често са безкрайно талантливи, но забравени от бъдещите поколения. Приятно ни е да мислим, че благодарениа на автори като Паломбо имената им отново ще получат заслуженото си признание.

 

6. Мишел Гейбъл

Мишел Гейбъл (снимка: Alchetron)

Мишел Гейбъл направи звезден дебют със своя роман „Парижкият апартамент“ (изд. „Софтпрес“), вдъхновен от реалната история на една загадачна картина. Гейбъл често преплита няколко сюжетни линии, развиващи се в различни епохи, които се сливат в настоящето. Общото между творбите й са сериозните исторически проучвания, които залягат в основата на всяка от книгите й, а и фактът, че читателят винаги научава нещо ново и интересно. Любовната история е само върхът на айсберга.

 

7. Марина Фиорато

Марина Фиорато (снимка: A Bookish Affair)

Марина Фиорато е наполовина венецианка с ясно изразена склонност към романтиката, имайки предвид, че се е омъжила на Канале Гранде във Венеция. Повечето й романи пренасят читателя в Ренесансова Италия, а любовните й сюжети се развиват на фона на реални исторически събития. Компания на героите й правят знаменити личности като Ботичели, Да Винчи и Шекспир. С присъщата си италианска мечтателност Фиорато създава вълнуващи романтични истории, които подправя със загадки, политически интриги и неочаквани разкрития на всяка следваща страница.

 

8. Джоджо Мойс

Джоджо Мойс (снимка: Стайн Хайлман)

Джоджо Мойс е от авторките, които те изненадват – започваш нейна книга с идеята за лек и предсказуем романс, а само няколко страници по-късно се оказваш емоционално въвлечен в съвсем неочаквани драми. Типичен пример е бестселърът й „Аз преди теб“ (изд. „Хермес“). Мойс не прекалява с добре познатите любовни клишета, а това, което ни изненада най-приятно в нейното писане, е колко симпатично земни си остават героините й дори и след появата на чаровния принц в живота им. Самите й романи са пропити от романтика от първата до последната страница, но историите са добре балансирани с действие и интригуващи детайли, които с лекота задържат интереса на читателя до обичайно (макар и невинаги) щастливия финал.

 

9. Софи Кинсела

Софи Кинсела (снимка: Penguin)

Софи Кинсела се причислява по-скоро към чиклит жанра, но когато търсим приятно романтично четиво, с което да се разсеем, винаги се обръщаме към нейните книги. Историите й са забавни, но и поучителни. Любовта се прокрадва леко, без да прави сюжетите твърде блудкава. Няма еротика, но пък често прехвърчат искри, които държат читателя в очакване да види как ще се развият отношенията между героите. Във всеки неин роман ги има както задължителните, макар и предвидими, съставки на перфектната романтична история, така и по нещо уникално, което те кара да четеш на един дъх. А смехът почти винаги е гарантиран, благодарение на непохватните, несъвършени и понякога прекалено искрени персонажи, много от които няма как да не ви станат любими още от първите страници.

 

10. Сесилия Ахърн

Сесилия Ахърн (снимка: The Gloss Magazine)

Сесилия Ахърн ни омагьоса с „P.S. Обичам те“ (изд. „Бард“), но ни задържа като читатели с интригуващите си сюжети и стоплящите сърцето истории. Романтиката във всяка нейна книга е поднесена по различен начин. Още по-хубавото е че Ахърн не се страхува да включва магични, фантастични елементи и да разчупва представите ни за конвенционалната романтична драма. Въпреки нетипичния й подход и необикновените събития в романите й, героите й винаги са много истински – всеки със своите силни и слаби страни, страхове, трудно минало… Оказва се много лесно да ги харесаш, да се припознаеш в тях и да съпреживееш историята им.

 

11. Мамен Санчес

Мамен Санчес (снимка: „Хермес“)

Мамен Санчес може би не е първото име, което изниква в ума ни, когато говорим за романтика, но според нас книгите й носят много любов. Тя обаче предпочита да я поднесе като допълнение към историята, като подправка, която да подслади сюжета. Не е ли любовта именно това – подправката на живота, второстепенният герой, с който си щастлив да изпиеш чаша чай, без да е основната причина да седнеш на масата? В книгите на Санчес събитията често се случват като на магия, сякаш с помощта на Вселената, което ги прави малко нереалистични. Същевременно носят лекота и ни припомнят, че понякога чудесата стават реалност и правилните хора сами ни намират, стига да си позволим да повярваме.

 

12. Сара Адисън Алън

Сара Адисън Алън (снимка: Order of Books)

Сара Адисън Алън е другата писателка, която не се страхува да включва магически реализъм в историите си и да преплита приказните елементи и романтиката. Книгите й често са изпълнени с разнообразни южняшки вкусове, аромати и суеверия, които пренасят читателя в богато описания свят на героите й. Сред мотивите, които Сара Адисън Алън използва в сюжетите си, са приятелството, семейството и търсенето на щастието. Авторката преплита човешки съдби, мистерия и любов, за да създаде увлекателни произведения, които ни подтикват да търсим вълшебствата около нас.