fb
НовиниПо света

Консорциумът за литературната награда на ЕС обясни новия регламент

3 мин.
Снимка: Pexels

Новият състав на Консорциума, който координира наградата на Европейския съюз за литература (EUPL), изрази съжаление за оттеглянето на Съвета на писателите. Това стана ясно в обща позиция на Федерацията на европейските книгоиздатели (FEP) и Европейската и международна федерация на търговците на книги (EIBF), цитирана от Рublishing Perspectives. В нея двете федерации в Брюксел говорят заедно като консорциум на наградата на ЕС за литература. 

Промяната в структурата се наложи, след като Съветът на европейските писатели реши на напусне организацията заради новия регламент. Ключовата корекция в новия план се налага, защото наградата, която досега присъждаше до 14 национални победители всяка година, сега ще отличава един победител и пет категоризирани специални отличия годишно. В изявлението се посочва, че това е в отговор на разпоредбите на Европейската комисия за подновяване на финансирането на наградата.

„Въпреки промените, подновяването на проекта гарантира, че Eвропейската награда за литература ще продължи да отличава авторите и техните произведения. В съответствие с философията на EUPL, всички страни, участващи в програмата „Творческа Европа“, ще продължат да участват в EUPL, всички номинирани автори ще бъдат популяризирани на литературни събития в цяла Европа, а всички номинирани книги ще се появят в антологията на EUPL.

Стартирала през 2009 г., EUPL осветява творчеството и разнообразното богатство на съвременната европейска литература в областта на художествената литература, насърчава разпространението на литература в Европа и интерес акъм чуждестранни литературни произведения.

  • Цикълът 2022-2024 въвежда нов формат за наградата на Европейския съюз за литература: първоначалният избор на книги за всяка участваща страна ще се извършва от национални организации, всяка от които има право да представи една книга с високо литературно качество с потенциал за превод. Консорциумът EUPL реши да работи с номиниращи организации, които разполагат със средствата да популяризират авторите в много случаи, особено извън съответните държави.
  • Втори кръг на подбор ще се проведе от седемчленно европейско жури, което ще избере един общ носител и пет специални награди. Членовете на журито, които тепърва ще бъдат разкрити, имат богат опит в сектора и са в най-добра позиция да избират книги, които могат да достигнат до широка аудитория в цяла Европа и извън нея.
  • Авторите, чиито творби спечелят тези нови категории, ще бъдат наградени с финансова награда, половината от която ще включва безвъзмездна помощ в подкрепа на преводите на техните печеливши книги. Резултатите от изданието на наградата за 2022 г. ще бъдат обявени на Панаира на книгата в Париж на 21 април 2022 г.

Новият цикъл обаче бележи напускането на един от основателите на EUPL – Европейският съвет на писателите (EWC). Както FEP, така и EIBF съжаляват за решението на EWC да се оттегли от EUPL, тъй като авторите са основна част от веригата на книгата.

Консорциумът ще продължи да популяризира авторите на EUPL и да помага за повишаване на тяхната видимост на национални и международни събития. Ще направим това, като работим заедно с всички заинтересовани страни в търговията с книги, включително организации, представляващи автори – от които EWC е неразделна част – въпреки че засега това вече няма да е така в консорциума EUPL.

Очакваме с нетърпение да разкрием номинираните книги през следващите седмици, като общият победител ще бъде обявен през април“, се казва в изявлението на Консорциума.

Тази година страните, които ще участват в наградата на Европейския съюз за литература в новата ѝ структура, са: Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Ирландия, Италия, Литва, Северна Македония, Норвегия, Румъния, Словакия, Испания и Украйна.