fb
НовиниПо света

Европейските издатели поканиха украинската асоциация за специален гост

2 мин.

Украйна е получила покана да бъде „специален гост“ на Федерацията на европейските издатели Federation of European Publishers (FEP), съобщава Publishing Perspectives. Президентът на федерацията Питър Краус вом Клеф е изпратил писмо до Александър Афонин, президент на Украинската асоциация на издателите и книжарите, с покана да бъде специален гост на FEP, след като още в първите дни на конфликта Федерацията изрази своето осъждане на „руската война срещу един от европейските ни съседи: Украйна“. Украинските издатели са европейски издатели и FEP иска да покаже пълната си солидарност с колегите си в Украйна. В придружаващ цитат Краус вом Клеф казва: „Тази атака е война срещу Украйна и е война срещу Европа“.

Въпреки че може да изглежда дребна работа, казва той, „когато някой види бомбите, убиващи смели украинци, европейските издатели искат да подкрепят своите колеги, като ги поканят да бъдат специални гости на нашата съвместна федерация. Федерацията на европейските издатели ще се свърже с Асоциацията на украинските издатели и книжари, за да ги подкрепи колкото е възможно повече с конкретни действия“, и ще кани украинските издатели на предстоящите си срещи. Своята подкрепа изказа и Рикардо Франко Леви – заместник-председател на Федерацията на европейските издатели, както и президент на Асоциацията на италианските издатели.

„С това решение ние искаме да дадем конкретна подкрепа на нашите колеги, но и да подчертаем как инвазията в Украйна е въпрос, който предизвиква и засяга всички европейци“, каза Леви.

Европейският съвет на писателите също беше една от първите организации, свързани с издаването, които осъдиха агресията на Русия. Организацията от 30 държави, 32 езика и 160 000 членове, ръководена от президент Нина Джордж от Съюза на писателите на Германия, е издала декларация, подписана от 48 председатели и президенти на различни национални, регионални и индустриални сдружения, които работят в сферата, сред които и Съюза на преводачите в България. Изявлението допълва по-ранната позиция „Осъждаме престъпленията на Путин срещу демокрацията и човечеството. Нашата солидарност е с нашите колеги в Украйна и украинския народ.“