fb
Книги и киноСпециални

Криминалните романи на Дж. К. Роулинг с екранизация от НВО

2 мин.

Телевизионната мрежа НВО е получила правата върху екранизацията на BBC One на криминалните романи за частния детектив Кормаран Страйк на Дж. К. Роулинг, която ги пише под псевдонима Робърт Галбрейт. Смяташе се, че проектът ще бъде осъществен от НВО, още от съобщаването за неговото съществуване през есента на 2015 г., предава сайтът „Deadline”. Двете телевизионни мрeжи често работят заедно – НВО стои и зад мини сериите на BBC One по първия роман за възрастни на Роулинг „Вакантен пост”.

Британският актьор Том Бърк („Мускетарите“, „Война и мир“) ще се превъплъти в ролята на Корморан Страйк в адаптацията, която ще излезе в три отделни серии. Романът „Зовът на кукувицата” ще бъде поместен в три часа, а „Копринената буба” и „В служба на злото” ще са с продължителност от два часа. Снимките започват този есен в Лондон.

Историята в „Корморан Страйк“ ще се концентрира върху Страйк (Бърк), ветеран от войната, който работи като частен детектив от малкия си офис на лондонската улица Denmark. Въпреки че е ранен и физически, и психически по време на войната в Афганистан, неговият уникален поглед над събитията и опитът му като детектив от Британската военна полиция се оказват водещи в разрешаването на три заплетени случая, с които полицията не може да се справи.

galbreith3

Първата книга от поредицата, „Зовът на кукувицата”, излезе през 2013 г. и се превърна в световен бестселър. През 2014 г.  и 2015 г. нейния успех повториха и „Копринената буба” и „В служба на злото”.  Романите са продадени в повече от четири милиона копия по цял свят. Четвърта книга за детектива очакваме през 2017 г.

Прочетете и ревютата на Александър Кръстев и Десислава Желева за „Зовът на кукувицата” и „Копринената буба”.