fb
БългарияНовини

Културен календар (12-18 август): Зелени библиотеки и концерти

2 мин.

В „Културен календар“ всеки понеделник ви разказваме за няколко от най-интересните събития в София до края на седмицата.

Ето предложенията ни за тази седмица:

Галерия на открито в Градската градина (12 август)

В Градската градина отново ще можем да видим интересната изложба „Да съградиш столица“, която представя интересни и важни моменти от историята на града. В експозицията са включени документи, снимки и плакати, които разказват за първите години, след като София е обявена за столица. Изложбата е посветена на  140 години от избора на София за столица на България и е плод на съвместните усилия на Държавна агенция „Архиви“ и дирекция „Култура“ на Столична община.

Концерт на Алан Абдала (13 август)

На 13 август от 18.30 часа в Кино „Кабана” ще можем да се насладим на концерта на талантливия Алан Абдала, познат от групата Macrophone – българска алтърнатив/инди рок банда, основана през 2006 г. Алан ще изпълни акустични парчета на групата, както и познати и любими песни в подобен стил. Концертът е част от проект „Акустични следобеди“, финансиран по Столична програма „Култура”.

Летни читални на открито в 2 столични квартала (17 август)

На 17 август в парка „Света Троица“ и в парка „Дружба 1“ от 10.00 до 16.00 часа  Столичната библиотека организира летни читални. Там, освен да почетат хубава книга, столичани и гостите на града ще могат да получат безплатна едногодишна читателска карта, да участват в арт ателиета и да се срещнат с писатели, поети и музиканти. Най-малките любители на книгата пък ще могат да оцветяват занимателни книжки и да рисуват.

Събитията са част от инициативата „Зелени пътеки към библиотеката“ – кампания за насърчаване на четенето и привличане на нови читателски публики. Досега от началото на кампанията са раздадени над 4000 безплатни читателски карти, а посетителите са били над 8000.

Концерт на HatStick (17 август)

На 17 август от 19.00 часа отново в кино „Кабана“ ще можем да чуем ранни стилове rock’ n’ roll от 50-те години в изпълнение на  група HatStick –  Мери Начева (вокал), Тодор Язовалийски (китара), Румен Александров (бас) и Цецо Бонев (барабани).

„Културен календар“ се осъществява в партньорство с Дирекция „Култура“ на Столична община. Всички събития от лятната културна програма на открито на Столична община може да открите тук. 

Източник на изображенията: Дирекция „Култура“, Столична община