fb
БългарияНовини

Културен календар (14 – 20 октомври)

2 мин.

В „Културен календар“ всеки понеделник ви разказваме за няколко от най-интересните събития в София до края на седмицата.

Ето предложенията ни за тази седмица:

Изложба в градина „Кристал“ (14-28 октомври)

Институтът за балканистика с Център по тракология при БАН в сътрудничество със Столична община представя изложбата „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички”. Тя ще може да бъде видяна в градина „Кристал” от 14 до 28 октомври. Повод за организирането на изложбата са две големи годишнини с фундаментално значение за българската държавност и култура – 140-годишнината от обявяването на София за столица на България и 150-годишнината от основаването на БАН.

Акцентът в изложбата ще бъде поставен върху миналото на град София, запечатано върху пощенските картички от края на XIX век и следващите десетилетия. Ще бъдат представени емблематичните места, събития и пространства, които формират облика на българската столица в хода на новата история на България.

Премиера на „Козметика на врага” по романа на Амели Нотомб (15 октомври) 

На 15 октомври театър „Азарян“ ще посрещне софийската премиера на спектакъла „Козметика на врага”. Сценарият е създаден по романа на брилянтната белгийска писателка Амели Нотомб, една от най-четените френскоезични авторки.

След успешната премиера в Драматичен театър „Стефан Киров” в Сливен, сега „Козметика на врага” идва в НДК на 15 октомври от 18:30 ч. Силно застъпена в драматургичния текст на спектакъла е провокативната тема за това в какво се превръща човек, който погребва дълбоко в себе си своите най-първични емоции и каква сила е способна да го докара до неговата пределна точка.

CineLibri (14-20 октомври)

До края на тази седмица продължава петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал Cinelibri.

До 20 октомври ще можем да се насладим на някои наистина интересни филми, създадени на базата на литературни произведения. Очакват ни и няколко галaвечери, а в неделя вечерта в кино „Люмиер“ любителите на късометражното кино ще могат да присъстват на церемонията по награждаването на участниците в конкурса за късометражен филм. Пълната програма на фестивала може да откриете тук. 

„Културен календар“ се осъществява в партньорство с Дирекция „Култура“ на Столична община. Още интересни събития може да открите тук. 

Снимка: Pixabay