fb
БългарияНовини

Културен календар (5-11 август): Литературни маршрути и концерти

2 мин.

Понеделник е време за ново начало и… нова рубрика в „Аз чета“. В „Културен календар“ всеки понеделник ще ви разказваме за няколко от най-интересните събития в София до края на седмицата.

Ето предложенията ни за тази седмица:

Литературни маршрути (7 август)

На 7 август, заедно с Лора Шумкова, книжен ентусиаст и изследовател на софийските потайни кътчета, ще можем да преминем през самото сърце на град София в търсене на най-важните литературни моменти от Освобождението до наши дни. Заедно ще съпоставим града на мира и града на войната, на поезията и прозата, на епоса и фентъзито, града от началото на 20-ти век и града на новото хилядолетие.

Маршрутът на Лора е част от поредицата турове, посветени на интересни факти и истории за значими български писатели, легендарни писателски кафенета и знакови художествени произведения, свързани с нашата столица, които Фондация „Прочети София“ организира от май до октомври като като част събитията, подкрепени от Програма „Култура“ на Столична община за 2019 година. „Литературното пътешествие“ из София стартира на 7 август в 18.30 часа пред Народния театър „Иван Вазов“. То ще е на български език, ще продължи около 90 минути, а входът е свободен.

Концерт на група „Spectrum“ (7 август)

Ако по някаква причина няма да можете да се включите в литературния маршрут, предложен от Лора, или просто ви се ходи на концерт, ви предлагаме да се насладите на музиката на „Spectrum“ – петгласна хармония, която съчетава джаз, етно, поп, фънк и бийтбокс. В групата участват  Боряна Йорданова – сопран, Весела Морова – алт, Наско Кулински – тенор, Янко Янков – баритон, Константин Бейков – бас, а концертът ще се проведе на 7 август от 19.00 часа на Лятна естрада в Борисовата градина.

„Блок Кино“ (5, 6, 7 и 8 август)

И през тази седмица продължават прожекциите от петото издание на инициативата „Блок Кино“, която преобразява междублоковите пространства на софийските квартали в киносалони под открито небе. Събитията се осъществяват с подкрепата на Столична община, а пълната програма можете да откриете на: https://www.facebook.com/BlokKino/ и на https://blok-kino.com/programa/

„Културен календар“ се осъществява в партньорство с Дирекция „Култура“ на Столична община. Всички събития от лятната културна програма на открито на Столична община може да открите тук. 

Източник на изображенията: Дирекция „Култура“, Столична община