fb
БългарияНовини

Литературните разходки в София с шестмесечна програма и турове на английски

3 мин.

Литературните разходки в София се завръщат с шестмесечна програма. От май до октомври в столицата ще се проведат близо 20 разходки със свободен достъп на български и английски език. Те ще включват още персоналните разкази на писатели и специално създадени разходки за деца. Сред водещите на „Литературните разходки с писател“ ще бъдат Миглена Николчина, Георги Господинов, Ангел Игов, Мария Касимова-Моасе и Иван Димитров.

Градските турове, стартирани през 2018 г. от Фондация „Прочети София“ в рамките на проекта „Скритите букви“, предизвика голям интерес и вдъхнови очертаването на още маршрути, наситени с интересни факти за знакови художествени произведения, значими български писатели и легендарни писателски места.

Началото на програмата ще бъде поставено на 11 май от 12:00 ч. на площад „Независимост“ (пред църквата „Света Петка Самарджийска“) с литературната поредица от маршрути, подготвени от Лора Шумкова. Лора е литературен теоретик и историк, критик и редактор. Интересува се от литературна и визуална семиотика, както и от литературната антропология на града. Нейните „Софийски страници“ ще включват шест спирки и много интересни подробности за това кога започва литературната история на София, за кафенето като място за литература и културно средище, за градът на мъжете и жените, за литературата, архитектурата и живописта, за мемоарите, градския пътепис, роман и разказ, мислени като софийски жанрове.

Част от програмата ще бъдат Литературните разходки, водени от писатели. Те ще започнат на 24 май, заедно с литературната теоретичка и поетеса Миглена Николчина, чийто личен тур ще бъде концентриран в софийския квартал „Лозенец“ и ул. „Елин Пелин“. Там в близост са живели Дора Габе, Ангел Каралийчев, Елин Пелин, Валери Петров, Богомил Райнов. Тези разходки ще се провеждат веднъж месечно и техният формат ще бъде фокусиран предимно върху срещите със съвременни български автори – с техните разкази от първо лице, с любимите им места, литературни явления или градски легенди.

Първата Детска литературна разходка ще се проведе, съвсем неизненадващо, на 1 юни. Неин водещ ще е Зорница Христова – преводачката, авторка на детски книги и съоснователка на издателство „Точица“, която обещава четене, игри и литературни пътеки между Валери Петров, Йордан Радичков и Дора Габе.

Няколко от туровете ще се провеждат на английски език. Те ще са съобразени с чуждоезичната публика и тяхното съдържание ще е насочено предимно към съвременната българска литература, чуждестранни автори, свързани със София, и информация за кирилицата и развитието на езика. Следващата Литературната разходка на английски е насрочена за 12 юни и се осъществява в партньорство със „Столица Литература“ на фондация „Елизабет Костова“.

Разгледайте цялата програма тук:

Софийски страници – литературна разходка с Лора Шумкова
11 май | 12:00 ч. | площад „Независимост“

Литературна разходка с писател
Водещ: Миглена Николчина
24 май | 12:00 ч.

Детска литературна разходка
Водещ: Зорница Христова
01 юни | 11:00 ч.

Литературна разходка на английски език
Водещ: Лора Шумкова
12 юни | 18:30 ч. |площад „Независимост“

Художник: Евгения Николова