fb
БългарияНовини

Културен календар (9 – 15 септември)

4 мин.

В „Културен календар“ всеки понеделник ви разказваме за няколко от най-интересните събития в София до края на седмицата.

Ето предложенията ни за тази седмица:

Алея на книгата (10-15 септември)

Седмото издание на най-голямото пътуващо изложение в страната „Алея на книгата“- София започва на 10 септември. Белите шатри традиционно ще очакват читателите и приятелите на книгите в пешеходната част на булевард „Витоша“, от пресечката с бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Узунджовска“. Алеята ще продължи до неделя, 15 септември, с работно време всеки ден от 10:00 до 20:00 ч.

Тази година изложението е с рекореден брой изложители – над 70 от водещите български издателства и книгоразпространители ще представят новите си заглавия в общо 23 шатри. Както всяка година, Литературният кът на Алеята ще бъде сцена на богата културна програма, включваща премиери на книги, срещи с автори, издатели и преводачи, игри и работилници за деца. Достъпът до програмата е свободен, а събитието е част от Календара на културните събития на Столична община.

Исторически разходки в центъра на София (11,12 и 13 септември)

По случай Деня на София, 17 септември 2019 г., Дирекция „Култура“ на Столична община и Historical Routes Sofia организират специален маршрут в центъра на града, който разказва за вдъхновеното изграждане на София като европейска столица.

На 11, 12 и 13 септември от 16:00 ч. участниците в туристическата обиколка ще разберат защо Иречек нарича София „българската Венеция“ веднага след Освобождението и как тя се превръща в модерна европейска столица за по-малко от три десетилетия. Ще бъдат разказани любопитни факти за въвеждането на електрическото осветление и тръгването на трамваите по софийските улици. Участниците ще се вгледат в красивите архитектурни детайли на знакови сгради в столицата и ще си припомнят хората, които са ги построили. Участието в беседата е безплатно с предварително записване. Местата са ограничени. Може да се запишете тук.

Aniventure Comic Con (14-15 септември)

Легенда от 80-те, актьори от „Хари Потър“ и художници рисували за Marvel и DC Comics ще дойдат в София за тазгодишния Aniventure Comic Con, който ще се проведе на 14 и 15 септември в  Интер Експо Център.

Неизменна част от събитието и тази година ще бъдат K-Pop шоуто, Cosplay конкурсите, Гейминг залата която ще приюти финалите на най-новия esport проект A1 Gaming League, както и имената на популярни български влогъри и актьори. Билетите са на цени от 25 до 40 лева и могат да бъдат закупени от  бензиностанции OMV, билетен център НДК или от Eventim.bg. Пълната програма на Aniventure Comic Con вижте тук.

София се включва в „Стара хартия за нова книга“(15 септември)

Ден преди първия учебен ден, всички деца ще могат да получат нова книга, ако предадат за рециклиране стара хартия. В София инициативата  „Стара хартия за нова книга“ както винаги ще се проведе под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и отново ще е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Всеки, който иска да се включи, може да го направи на 15 септември от 10 до 19 ч. на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“.

Условията за участие са прости. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 килограма стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. Ако детето донесе повече от 5 килограма, ще получи подарък втора книжка – едно от двете специални издания на „ЕКОПАК България“ „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“. Едно дете обаче не може да получи повече от 2 книги.

„Културен календар“ се осъществява в партньорство с Дирекция „Култура“ на Столична община. Още интересни събития може да открите тук. 

Снимка: Архив