fb
@-книгиБуккросинг

Лемъни Сникет в подкрепа на 9- годишния Спенсър Колинс и неговата „малка безплатна библиотека“

2 мин.
spencer collins

Любовта към книгите и желанието да приобщи съседите си към четенето донесоха неочаквани неприятности на 9 – годишния Спенсър Колинс от Лиууд, Канзас. По случай Деня на майката, който в САЩ се отбелязва на втората неделя от месец май, Спенсър решил да построи малка безплатна библиотека (Little Free Library) и да я постави в двора си. Месец по-късно семейството му получило предупреждение от общинския съвет и заплаха за глоби, ако не я махне. Правилникът на града забранява самостоятелни допълнителни постройки, които не са свързани с основната сграда, и малката библиотека на Спенсър попада под тази забрана.

david-handler

Авторът Дейвид Хандлър (Лемъни Сникет). Снимка – LATimes

Това предизвика вълна от публична подкрепа, към която наскоро се присъедини авторът на популярните книги на Лемъни Сникет, Дейвид Хандлър. Той обяви, че ще подари книги от новата си поредица „ All the Wrong Questions”  („Всички погрешни въпроси“) за малката библиотека на Спенсър. Главният герой на поредицата е библиотекар. Запитан какъв съвет би дал на младия ентусиаст, Хендлър отговори, че по-скоро той самият би потърсил неговите препоръки за книги.

Фейсбук – страницата на малката книжна къщичка в Лиууд е харесана от повече от 27 000 души. Защитниците на Little Free Libraries смятат, че библиотечките трябва да бъдат смятани за конструкции от типа на къщички за птици и градинско оборудване и да бъдат изключени от забраната. Предстои среща на Спенсър и семейството му с представители на общинския съвет. Очаква се общината все пак да направи изключение и малката библиотека отново да заработи.