fb
Книги и киноСпециални

„Лунна светлина“ с Оскар за най-добър филм, „Ла Ла Ленд“ грабна 6 награди на Академията

2 мин.

„Лунна светлина“ на режисьора Бари Дженкинс, адаптация по пиесата на Тарел Алвин Макрейни „На лунна светлина черните момчета изглеждат сини“, взе Оскар за най-добър филм на 89-то издание на Наградите на Американската филмова академия. С най-много отличия обаче си тръгна екипът на „Ла Ла Ленд“ – цели 6, като дори им се наложи да върнат седма статуетка след объркване в пликовете с победители.

Най-високо оценен сред над дузина адаптации по книги, пиеси и комикси, „Лунна светлина“ донесе Оскар за най-добра поддържаща мъжка роля на познатия ни от „Къща от карти“ Махершала Али и за Най-добър адаптиран сценарий. „Фантастичните животни и къде да ги намерим“ по едноименната книга на Дж. К. Роулинг бе отличен за дизайн на костюмите, адаптацията по пиесата на Огъст Уилсън „Прегради“ донесе Оскар за най-добра женска поддържаща роля за Вайола Дейвис, а пълнометражната анимация по „Книга за джунглата“ на Ръдиард Киплинг взе награда за визуални ефекти. Базираният на разказа „История на твоя живот“ от Тед Чианг „Пристигане“ пък бе отличен за най-добро смесване на звука.

За съжаление, късометражната анимация на Теодор Ушев „Сляпата Вайша“ по едноименния разказ на Георги Господинов не успя да вземе награда. Сред номинираните екранизации, които не успяха да грабнат статуетки в рамките на официалната церемония, са още „Човек на има Уве“ по сензацията на Фредрик Бакман, „Нощни животни“ по романа на Остин Райт „Тони и Сюзън“, „Съли“ по книгата на Чесли Съленбергер и Джефри Заслоу „Най-високият пост“, „Мълчание“ по романа на Шюсаку Ендо („Колибри“), „Скрити числа“ по едноименната книга на Марго Ли Шетърли, „Тя“ на Пол Верховен по романа на Филип Джиан „Ох…“ („Колибри“) и др.

Вижте и страхотното изпълнение на Джон Леджънд на песента „City of Stars“, получила награда за най-добра оригинална песен.