fb
Ревюта

Мечтаното лято се превръща в „Лятото на страха“

4 мин.

Ако автор като Стивън Кинг изпитва страхопочитание към свой колега, в случая Дан Симънс, това е сериозна предпоставка дали хорърът, към който сте посегнали, ще си заслужава прочита. „Лятото на страха“ (изд. „Изток-Запад“) е „една от малкото задължителни книги“ според Кинг, а мнозина други определят романа като впечатляващ, завладяващ, невероятен.

Сравняват „Лятото на страха“ с „То“ и „Тялото“ на Кинг, с „Нещо зло се задава“ на Рей Бредбъри и телевизионния сериал Stranger Things. Наградата „Локус“ и номинациите за „Брам Стокър“ и „Бритиш Фентъзи“ само допълват първоначалното впечатление, че държите в ръцете си книга, която е твърде вероятно да ви остави без дъх. Адмирации за чудесната корица на Живко Петров и за добрия превод на Коста Сивов.

Годината е 1960. Мястото – Елм Хейвън, Илинойс. Дългоочакваното лято, през което момчетата вярват, че ще правят, каквото си поискат, започва. Единайсетгодишните Майк, Дейл, Дуейн, Лорънс, Кевин и Харлън се познават от Старото централно училище, приятели са и са основатели на Велопатрула – правят „дежурни“ обиколки късно вечер, за да надзирават за лоши хора.

Дейл се чувстваше щастлив, когато помахаха за довиждане на Майк и се насочиха по Депо Стрийт към дома си. Такова трябваше да бъде лятото. Такова щеше да бъде.

Дейл никога не беше грешал толкова много.

Lyatoto na straha Dan SimmonsЗа мен „Лятото на страха“ започна малко мудно, с изключителен усет към най-дребните детайли. Трябваше да прочета цялата книга, за да осъзная, че именно в детайлите и последователното, бавно разплитане на сюжета се крие добрата литература. Приятелството на момчетата е подложено на истинско изпитание, когато едно хлапе изчезва безследно, загадъчни дупки се появяват по нивите, а по улиците тръгва да броди непознат мъж в униформата на войник от Първата световна. На всичкото отгоре един екарисажен камион видимо преследва момчетата от Велопатрула в опит да ги убие. И това е само началото на ужаса. Една тайнствена камбана, неизползвана от десетилетия, започва отново да бие, а училището ще се окаже далеч по-кошмарна сграда и от най-злите детски кошмари…

За секунда едва не се напика, но удържането на импулса му помогна да удържи и мислите си. Не е толкова зле, не е толкова зле.

Точно толкова зле беше.

Въведението на Симънс ми се стори доста любопитно. В него той разкрива, че от излизането си през 1991 г. насам „Лятото на страха“ получава най-много коментари, имейли и писма в сравнение с всичките му други книги („с изключение може би на „Хиперион“). Авторът разсъждава откровено за детството тогава и сега, за съвременните малчугани, които „имат толкова за казване и толкова малко за правене“, за свободата да се скитат свободно, която сме им отнели, поради страха ни и прекомерната ни предпазливост. Като начален учител с осемнайсетгодишен стаж, той определено знае как да създаде изумително добър роман за детската волност. Друг подобен, който ме остави с подобни впечатления, е „Момчешки живот“ на Робърт Маккамън.

Dan SimmonsИстината е, че във въведението има доста спойлери и излишни авторови разяснения, но въпреки че ги прочетох, книгата пак ми беше интересна. Даже толкова много ми домъчня, когато я приключих, че се върнах към въпросното въведение още веднъж само и само да задържа още малко магията на Симънс.

„Лятото на страха“ безспорно няма да ви даде мир до последната страница и ще отговори и на най-високите ви очаквания. Определено е най-добрият роман, който прочетох през изминалата година, и ви гарантирам, че всички суперлативи и сравнения са напълно оправдани. Сигурно затова и Sony Pictures не са се двоумили да откупят правата за екранизация. Книгата не е просто поредната зловеща история с главни герои тийнейджъри, а истински въздействащ роман, в който Симънс разкрива своя неоспорим писателски талант.

Сега обаче ви оставям, че „Хиперион“ ме гледа подканващо от рафта. :)

Не пропускайте ревюто на Мила Ташева за „Ужас“, както и на Преслава Колева за „Илион“ и „Олимп“. Още отзиви за „Лятото на страха“ можете да прочетет в „Книголандия“ и „Цитаделата“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!