fb
Ревюта

„Мадмоазел Коко и ароматът на любовта“, известен като Chanel N°5

5 мин.

Поради неособено тайната ми страст към исторически романи за впечатляващи жени, беше неизбежно да добавя „Мадмоазел Коко и ароматът на любовта“ (изд. „Емас“) от Мишел Марли в списъка ми за четене. Никога не съм изпитвала твърде задълбочен интерес към самата Коко Шанел, но се оказа много трудно да започна роман за живота ѝ без предварителни очаквания.

Дори и да оставим настрана десетките вече известни филми, книги и цитати, самото име се е превърнало в икона. Дизайните на Коко ѝ печелят популярност и признание в модните среди на ХХ век, но две са основните ѝ открития, които я превръщат в световна легенда и завинаги остават нейна запазена марка – малката черна рокля и Chanel 5.

През 1919 г. Габриел „Коко“ Шанел вече се е утвърдила като дизайнерка с елегантните си, иновативни модели и бизнесът ѝ се развива успешно. Тогава личният ѝ живот е разтърсен от жестока трагедия. Голямата ѝ любов, Артър Капел, когото всички наричат просто Бой, загива в автомобилна злополука и светът на Габриел спира да се върти. С разбито сърце и безкрайно самотна, тя изпада в депресия. Спасява я идеята да създаде емблематичен парфюм, с който да увековечи паметта на Бой.

Докато търси формулата, достойна за голямата ѝ любов, Коко среща руския княз Дмитрий Романов, който е в изгнание в Париж. Пламналата между двама им искра сякаш връща на Габриел желанието за живот и вдъхновението ѝ. С помощта на Дмитрий тя открива съвършения аромат, който целият свят по-късно ще познава под името Chanel N°5.

Мишел Марли обрисува различни лица на героинята си и в хода на четене с лекота си представях, че реалната Коко Шанел може би е била точно такава. Многостранният портрет на Габриел я представя като жена, опустошена от загубата на голямата си любов, като успешна бизнес дама, като талантлива дизайнерка с безпогрешен нюх за модни тенденции, като страстна любовница, като вярна приятелка… Кратките епизоди от миналото ѝ относно нелекия път, който едно момиче от приют извървява, за да се превърне в икона, разкриват упоритостта и борбения ѝ дух. Заради тях и истинската, и книжната Коко ми станаха още по-симпатични.

Коко Шанел, снимка: Rex Features/Vogue

Животът на Габриел Шанел, показан в романа, е изпълнен предимно с любовни афери и неспирна работа, на която тя е безусловно отдадена. Романтичният тон и голямата любов в основата на действието предпоставят фокусът на историята да се измести малко повече към връзките и мъжете на Коко, отколкото към кариерата ѝ, и за мен това беше по-скоро недостатък. Не ми достигна информация за самата модна къща, за моделите, които Коко създава, както и за творческия ѝ процес. В началото е загатнато как дами от някогашната руска аристокрация работят като манекенки при Коко – факт, който още веднъж доказва мащаба на успеха ѝ, но след това не получаваме почти никакви подробности за бизнеса ѝ.

Една от най-хубавите страни на историческите романи и може би любимата ми причина постоянно да посягам към този жанр е, че сюжетът е базиран на истински лица и събития. Наред с главните герои срещаме и други известни имена. В „Мадмоазел Коко и ароматът на любовта“ Габриел вече е част от френската интелигенция и културните среди на Европа. Компанията, с която прекарва времето си, включва не само княза от династията Романови (който, от своя страна, е роднина на Екатерина Велика!), но и личности като Пабло Пикасо и Игор Стравински. Разбира се, става въпрос за роман, а не за документалистика, но колкото повече реални исторически лица се появяват, толкова по-пълна е картината на самия период.

Стилът на Мишел Марли е много приятен и описателен, без да натоварва, което особено си личи в главите, посветени на пътуванията на Коко из Франция – гледките и градчетата почти оживяват по страниците. Добрите исторически романи успяват да събудят любопитството на читателя и да го вдъхновят да потърси още информация за конкретната личност или епоха, а в случая чудесно балансираните описания сякаш го пренасят и на географската територия.

Коко Шанел е сред личностите на ХХ век, променили света до образа му, който познаваме днес. Книгата на Мишел Марли, част от колекция „Музи“ на издателство „Емас“, проследява пътя ѝ към постигането на поредната цел-мечта. „Мадмоазел Коко и ароматът на любовта“ е вдъхновяващ роман за една силна жена, която твори история, водена от усета си за красивото и поривите на сърцето си.

Още едно ревю за „Мадмоазел Коко и ароматът на любовта“ ще откриете в „Hrisilandia“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]