fb
10, които...Специални

12 книги за силни жени, които ще ви вдъхнат увереност

11 мин.

Едва ли е тайна, че екипът на „Аз чета“ е в почти изцяло женски състав. Това е една от причините винаги да приемаме Международния ден на жената присърце и да го отбелязваме подобаващо на нашата платформа. Тази година се замислихме за книгите, които са ни запознали със силни, впечатляващи личности, чиято борбеност ни е научила да не правим компромиси с мечтите и щастието ни.

Независимо дали сме ги открили в реалния живот, или на страниците на роман, за нас тези жени олицетворяват духа на 8 март. Позволете им да вдъхновят и вас!

 

Аз съм Малала„Аз съм Малала“ от Малала Юсафзаи и Кристина Лам 

Книга, чието послание не се съдържа само в думите по страниците ѝ. То е въплътено в действията на съавторката Малала през целия живот. Силно вероятно е да сте чували това име – момичето, което имаше смелостта да се бори за правото на на образование на посестримите си в родния ѝ Пакистан. Момичето, което простреляха заради свободния му дух и дързостта да се застъпи публично за мечтите си. Момичето, за което New York Times създаде документален филм и което изнесе паметна реч пред ООН. Малала, която стана най-младата личност, номинирана за Нобелова награда за мир. Подобни лични истории не само ни вдъхват увереност – те ни учат, че има смисъл да направим и невъзможното за нашите големи каузи.

 

Biznes na visoki tokcheta Tamara Melan„Бизнес на високи токчета“ от Тамара Мелън

Биографията на Тамара Мелън е колкото лична, толкова и професионална. Младата предприемачка създава (сякаш от нищото) бранда „Джими Чу“ и макар да не носи нейното име, тя е идейният генератор, който го превръща в световна сензация. За съжаление, Тамара има още много уроци за учене – понякога да задържиш успеха е дори по-трудно, отколкото да го постигнеш. Нейната откровеност и отдаденост на бизнеса ѝ, за който е удостоена с Орден на Британската империя за принос към модната индустрия, обаче ни вдъхновяват да запретнем ръкави и да успеем въпреки всичко.

 

 

„Баба Яга снесла яйце“ от Дубравка Угрешич 

Специфичен роман, разказващ за три поколения еманципирани жени: майката, бабата и дъщерята. Играта с образа на жената вещица и познатата приказна символика на старицата Яга зареждат с хумор и интелигентна ирония женската сетивност и чувствителност към сравненията, самотата, старостта и борбата с тленното ни тяло. „Баба Яга снесла яйце“ е вдъхновяваща заради липсата на тъга и неудовлетвореност в тези жени, избрали начина си на живот и понесли липсата на удоволствия от решенията си. Жени, които не са загубили чара и любопитството да продължават напред, и не се страхуват от старостта. Те съумяват да съхранят още нещо: мистиката на живеенето. Угрешич разбива на късчета образа на вещицата и ни дава сила през трите истории, дори и последната – научната, да приемаме себе си и да се доверим на женското ни начало.

 

„Единствената жена в стаята“ от Мари Бенедикт

Романът разказва историята на Хеди Ламар – актриса, майка и изобретателка. Повечето хора свързват името ѝ с Холивуд от края на 30-те и началото на 40-те години на XX век и с въздействащите черно-бели фотографии, уловили легендарната Ю красота. Но в книгата си Мари Бенедикт ни напомня най-вече за приноса, който актрисата и композиторът Джордж Антийл имат към развитието на комуникациите, показва разнородните ѝ таланти, способността ѝ да се адаптира бързо във всяка ситуация, целеустремеността ѝ… Показвайки ни всички лица и метаморфози на Хеди, „Единствената жена в стаята“ ни разкрива и всички пластове на женския образ. Няма как да не се вдъхновим от непреклонността, с която героинята отстоява себе си и това, в което вярва, търпението, с което посреща всяка трудност и силата на характера, която ѝ позволява да продължи напред.

 

„Железният светилник“ от Димитър Талев

Трудно може да говорим за силни жени, без да споменем Султана от тетралогията на Димитър Талев „Железният светилник“. Да, тя не е образ на съвременна, модерна дама, но силата на характера ѝ, непоколебимостта  и решителността, с които действа, за да спаси себе си и семейството си, са впечатляващи и вдъхновяващи. Историята ѝ е добре позната на българския читател, макар че рядко оценяваме ролята ѝ в тетралогията. Въпреки финансовата си нестабилност, Султана успява да създаде семейство и тихо, зад кулисите, да установи ред и просперитет в рода. Името ѝ в никакъв случай не е случайно – Султана е владетел в дома, въпреки че не „управлява“ явно и открито – тя винаги знае как е редно да постъпи, усеща надвисналите опасности и се справя с тях. Още повече, Султана често насочва съпруга и децата си, водейки ги към посоките, които според нея са най-добри. Макар че може да се спори дали Султана винаги постъпва правилно,  действията ѝ са несъмнено смели и впечатляващи.

 

„Жената-чудо: Вестител на войната“ от Лий Бардуго

Когато говорим за силни жени, няма как да пропуснем и комиксовите героини. Даяна винаги е била символ на женската сила, независимост и решимост. Дори да сте фенове само на Жената-чудо от големия екран (май всички обичаме Гал Гадот), няма как да отречете, че принцесата амазонка е вдъхновяващ образ, олицетворение на женската упоритост и инат, който десетилетия наред вдъхновява много малки момичета и млади жени да не се страхуват да бъдат това, в което биха искали да се превърнат. Подобно на тях, в романа на Лий Бардуго принцеса Даяна тъкмо е започнала да търси себе си, като се опитва да намери мястото си в доста агресивна среда, заобиколена от други много силни жени. Книгата е задължително четиво за феновете на героинята, дори заради по-алтернативното представяне на личността ѝ.

 

„Мадам Тюсо. Живот между любовта и революцията“ от Мишел Моран 

Историческите романи, посветени на силни жени, изпреварили епохата си, винаги са вдъхновяващи. Днес Мадам Тюсо е най-известната верига музеи на восъчни фигури в света, но зад името, станало институция, в началото стои Мари Гросхолц – момиче с талант да вае човешки скулптури от восък, които изглеждат живи. В турбулентните времена на Френската революция Мари се оказва между чука и гилотината, притисната от семейната си лоялност към кралското семейство. Уникалните ѝ способности се оказват единственият ѝ спасителен пояс, а целеустремеността и отказът ѝ да се предаде мотивират и нас самите никога да не се отказваме в лицето на препятствията. 

 

„Мадмоазел Коко и ароматът на любовта“ от Мишел Марли

Коко Шанел е име феномен. Символ на стил и женственост, то е станало толкова познато на целия свят, че живее собствен самостоятелен живот. За такива имена понякога забравяме, че принадлежат на истински хора от плът и кръв. Коко, която се ражда като Габриел, революционизира модата на ХХ век. Тя комбинира изчистена елегантност и удобство, което дотогава дизайнерите на висша мода обикновено пренебрегват. Животът ѝ е белязан от тежко детство, бедност и лични трагедии, но тя успява да се пребори с препятствията и да се изкачи до върховете на модния свят, при това единствено благодарение на таланта си. Романът на Мишел Марли се фокусира върху периода, в който Коко вече е утвърдена модистка във френското общество, а вдъхновението и амбицията ѝ са надскочили границите на моделите ѝ. Тя се заема с изучаването на парфюмерийната индустрия в преследване на съвършения дамски аромат – емблематичния „Шанел №5”.

 

„Мечокът и Славеят“ на Катрин Арден 

Една от онези омагьосващи приказки, които ви карат да мечтаете и обичате зимата. Главната героиня Василиса е прекрасно изграден женски образ, който не е излишно драматичен, но приема смело странностите си и предизвикателствата, които ѝ е отредила съдбата. Ако случайно сте изпуснали съществуването на тази разкошна история, бързо наваксайте, защото силно ще се привържете към света, описан вътре. Катрин Арден прекрасно вплита руския фолклор, зимата и нестандартната романтика. В едно силно патриархално общество, обитаващо скованата от студ част на Русия, Василиса е онзи нетипичен за средата си пролетен полъх, който всява смут сред всички хора (и не само), но най-вече вдъхновява и вдъхва кураж на всяка една жена, която би могла да се докосне до „Мечокът и Славеят“. А и, честно казано, може би в всички някога сме искали или искаме да сме Василиса – достатъчно смели, за да се борим за това, което смятаме за правилно, достатъчно инатливи, за да се опълчваме на онези, които се опитват да ни спрат, и достатъчно мистериозно-магични, за да се впускаме в приключенски търсения.

 

„Никога повече“ от Колийн Хувър 

Романът разказва историята на Лили, която е събирателен образ на жените, станали жертви на домашно насилие. Често ще видите във виртуалното пространство позорни коментари както от мъже, така и от жени, които обвиняват жертвата за това, че е била тормозена. Как го е позволила? Как се е стигнало дотам? Не е ли усетила признaците? Е, вече имате книга, която ще ви даде отговори на тези въпроси. Насилниците не носят табела на врата си. Да се отскубнеш от подобен погубващ кръговрат е трудно, особено когато делите дом и имате дете. Това не е историята на жена, постигнала феноменални успехи – това е историята на жена, успяла да се пребори със себе си. Защото понякога най-значими са онези победи над собствените ни страхове, благодарение на които преодоляваме една наглед толкова лесна за разрешаване дилема.

 

„Погребални обреди“ от Хана Кент

Изключително написана книга, която разказва съдбата на Агнес Магнусдотир – млада жена, обвинена в убийство. Агнес е действително съществуваща историческа личност, осъдена на смърт, а изпълнението на присъдата ѝ е последната публична екзекуция, извършена в Исландия. Романът постепенно разплита противоречивия образ на Агнес – отхвърлена от всички, младата жена бързо се превръща в изкупителна жертва. Съдбата ѝ е трагична, но силата на духа ѝ е вдъхновяваща. Защото никой никога не може да ти отнеме достойнството. Дори и смъртта.

 

 

 

„Реши се“ от Шерил Сандбърг 

Сандбърг пише „Реши се“, докато е главен оперативен директор на Facebook. Иначе казано, вторият човек след създателя на социалната мрежа Марк Зукърбърг. Книгата ѝ е доста сериозна равносметка на всичко, с което се сблъсква една жена в бизнеса, и е задължително четиво. Може би в някои отношения е твърде американска (макар че специално за българското издание в бележките са посочени статистики както за България, така и за ЕС), но посланието на Шерил е силно необходимо на жените навсякъде по света: твоят труд струва точно толкова, колкото този на колегата на съседното бюро. А ако струва повече – не си ти тази, която трябва да се извини. „Реши се“ поставя началото на инициативата Lean In, чиято мисия е да елиминира половата дискриминация на работното място (казано по много позитивен и американски начин). Най-важният въпрос, който Шерил задава и на който трябва да си отговориш сама, е какво би постигнала, ако не те беше страх. Когато узнаеш отговора, не ти остава нищо друго, освен да се задействаш.

Можете да поръчате всяка от тези книги с  10% отстъпка от Ozone.bg, като използвате код azcheta!