fb
Ревюта

„Мафия в Прага“ – за тъмната страна на политиката и властта

3 мин.

Исках да прочета „Мафия в Прага“ (изд. „Парадокс“) от Михал Вивег, защото видях Прага в заглавието и веднага си представих как се пренасям в любимата ми Чехия. Имах щастието да живея там за кратко и накрая не ми се прибираше в България. В съзнанието ми това беше една отлично устроена държава с богато културно и историческо наследство, добронамерени, макар и малко студени хора и уникална бира.

Още от първите страници обаче разбрах, че в романа си Вивег описва една съвсем различна Чехия – различна и, за съжаление, много по-реална. От прекрасно място за разходки, туризъм и романтика Прага се превръща в сцена на политически интриги, борба за власт, териториално надмощие и пари. Колкото по-навътре навлизаш в историята, толкова повече се засилва чувството, че всичко това ни е до болка познато.

В центъра на сюжета са един спортен журналист, който по стечение на обстоятелствата е принуден да навлезе в света на тъмните политически тайни, бивш лобист-бизнесмен, превърнал се в информатор, за да опази живота си, и неговата отчуждена дъщеря, изнудвана от руски мафиоти. Чрез тях Вивег ни въвежда в дебрите на разследващата журналистика и задкулисните политически игри между градоначалници, богати бизнесмени и съмнителни охранителни агенции.

На страниците на „Мафия в Прага“ откриваме всичко, за което сме чували и по българските новини през годините – купени банки, незаконни сделки за строежи, корумпирана съдебна власт… Списъкът продължава. Най-шокиращото е, че всяка от разказаните истории и повечето герои са вдъхновени от реални лица и събития, подробно описани в бележките под линия и в обстойното въведение.

Михал Вивег

Трябва да обърна внимание, че бележките са наистина много – на места заемат почти половин страница. Благодарение на тях историята придобива по-голяма дълбочина и реализъм, но читателите, които не обичат да се разсейват с пояснения, може да се подразнят. Изисква се и известна доза съсредоточеност, за да навържеш всички машинации, интриги и второстепенни герои. Според мен включването им в сюжета допринася за неговата достоверност, но същевременно прави четенето по-мудно.

Като се има предвид детайлността, с която Вивег гради обстановката и представя политическата ситуация, на чийто фон се развива действието, очаквах повече дълбочина и по отношение на героите. Авторът обръща внимание на връзката между бащата и дъщерята, които дълги години са живели в различни светове, говори за съвестта, чийто глас става все по-силен с наближаването на смъртта, засяга идеята за разкаянието и прошката. Повечето теми обаче остават недоразвити – може би заради всичко друго, което също трябва да бъде описано, а може би, за да има какво да очакваме в продължението „От Храда вее мраз“.

В крайна сметка „Мафия в Прага“ не е политически очерк, а по-скоро трилър с елементи на криминално журналистическо разследване. Книгата носи всички белези на подобна творба – глави, които завършват в най-интересния момент, натрупване на напрежение и изненадващи обрати. Това прави романа чудесен избор за любителите на жанра, стига да не се страхувате, че реалността може да ви дойде в повече.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!