fb
Ревюта

„Шапка за Иван“ – история за едно дете, един баща и шапките в живота ни

2 мин.
Shapka za Ivan Maks Lukado

Shapka za Ivan Maks LukadoЗдравейте!

И добре дошли в Шапкоград.

Където всеки носи шапка на главата си. Но не каква да е, а такава, която показва в какво е най-добър и какво най-обича да прави.

Авторът Макс Лукадо заедно с илюстратора Дейвид Уензел ни повеждат на едно малко пътешествие в книжката „Шапка за Иван“. Където Иван, разбира се, е нашият главен герой, а неговият баща е майсторът на шапки в града. На тези, специалните шапки.

Иван е момче на 9 години. Когато навърши 10, той ще отпразнува своя Ден на шапката. И, както всяко дете, няма търпение да порасне, за да види най-накрая своята шапка. Трескаво споделя из целия град своето нетърпение и непрестанно напомня на всички за дългоочакваното събитие.

Всеки жител на градчето обича Иван и има собствена представа за това каква шапка трябва да носи. Само за един ден момчето пробва много и различни шапки – някои прекалено тежки, други прекалено големи или твърде шумни. Те не са му по мярка, той не се чувства удобно в нито една от тях, но как да обиди хората! Те го обичат и само искат да му помогнат. От неловката ситуация в края на книжката го спасява баща му – Майсторът на шапки. Той знае точно каква шапка да направи за сина си.

Не е важно другите какви виждания имат за теб. Важното е кое ти доставя най-голямо удоволствие, какво ще правиш най-добре, за да са щастливи хората, които обичаш, за да си щастлив и ти. Правилният въпрос е: „Кажи ми, какво обичаш да правиш?“ По този начин сам избираш шапката, която да носиш, и живота, който да изживееш. Правилният отговор зависи само от теб. И може да го знаеш дори и на 10 години.

Аз лично прелистих книжката три пъти. Първият път, нетърпелива да стигна до края на историята, разлиствах малко по-бързо от необходимото страниците. Вторият път обърнах по-голямо внимание на рисунките. Но третият път, мисля, я отворих само, за да се насладя на всички малки прекрасни детайли по шапките на жителите на градчето – шапката на учителката, шапката в музикалното студио на мис Анита, шапката на ключаря или на художника…

Дали открих моята шапка? А ти? Видя ли из страниците твоята?

Прочетете и ревюто на Вал Стоева.