fb
Ревюта

„Малки и големи истории за изчезналите животни“ – предупреждение за бъдещето

2 мин.

„Малки и големи истории за изчезналите животни“ (изд. „Прозорец“) на французите Елен Ражкак и Дамиен Лавердюн разказва за сблъсъка на различни видове с човека и последвалото им заличаване от лицето на Земята. По думите на учените Сесил Колен и Люк Вив от Националния музей по естествена история в Париж (научни съветници на изданието) книгата е „инвентар и памет“ и от нея ще научите за изчезването на 27 животни (последното датира от юни 2012 г. след излизането й през 2010 г.).

Всички описани случаи са удобно разделени в четири географски зони – Америка, Африка, Евразия и Океания. Разделите започват с кратка информация за местоположението на областта и изчезналите видове в нея. На всеки разтвор е представено едно вече изчезнало животно – информацията на лявата страница е под формата на забавен комикс, а на дясната е допълнена от илюстрация в близък план, обобщаваща инфоточка за неговите размер, тегло, местообитание и време на изчезване, както и още няколко интересни факта. За удобство на малките читатели в началото на книгата е включена карта на света, в която са отбелязани всички описани изчезнали видове. В края й пък е поместен кратък речник и схема с хронология на изчезванията.

Ако очаквате яростна природозащитническа книга, която заклеймява безотговорното поведение на човека към природата и останалите животински видове, ще останете излъгани. Макар да споменават, че в повечето случаи основна причина за изчезванията е човекът, липсва всякаква назидателност от страна на авторите.

Книгата е номинирана в категория „Нещотърсачи“ на наградата „Бисерче вълшебно“ 2018.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.