fb
НовиниПо света

Марион Пошман и Олга Токарчук в краткия списък за международния „Ман Букър“ 2019

2 мин.

Марион Пошман и Олга Токарчук са сред писателките, чиито романи са селектирани в краткия списък за международния „Ман Букър“, научаваме от The Guardian. Токарчук има възможността да грабне приза за втора поредна година, след като го спечели през 2018-а с „Бегуни“ (изд. „ICU“).

Тазгодишният подбор се отличава с това, че почти всички номинирани са жени. Единственият мъж сред тях е колумбиецът Хуан Габриел Веласкез:

1. Celestial Bodies от Джокха Алхарти (Оман), преводач Мерилин Буут
2.
The Years от Ани Ерно (Франция), преводач Алисън Л. Стрейър
3.
 The Pine Islands от Марион Пошман (Германия), преводач Джен Кайеха
4. Drive Your Plow Over the Bones of the Dead от Олга Токарчук (Полша), преводач Антониа Лойд-Джоунс
5. 
The Shape Of The Ruins от Хуан Габриел Веласкез (Испания/Колумбия), преводач Ан Маклийн
6. The Remainder (And Other Stories) от Алиа Трабуко Теран (Испания/Чили/Италия), преводач Софи Хюс

Председателката на петчленното жури Бетани Хюз уверява, че предобладаващото женско присъствие не е целенасочено, нито пък е продиктувано от политически причини, а е сполучливо следствие на дискусия, в която полът не е присъствал като фактор. Хюз допълва относно претендентите:

Книгите в краткия списък са посветени изцяло на силата на паметта и ползата от това да изследваме миналото. Те задават големи платонически, сократически въпроси за природата на спокойствието и щастието. В тях има и много мъртви тела, защото всички те оспорват същността на морала.

Международният „Ман Букър“ се връчва ежегодно за преводна литература, издадена на английски във Великобритания. Работата на преводача на номинирания роман или сборник с разкази се оценява също толкова високо, колкото тази на автора. Премията за победителя се равнява на 50 000 лири и се разделя поравно между двамата. Всеки автор и преводач, попаднал в краткия списък, получава премия от 1 000 лири.

Лауреатът за 2019 г. ще бъде излъчен на 21 май на тържествена вечеря в зала „Раундхауз“ в Лондон. След юни наградата ще бъде преименувана на „Международен Букър“ вследствие на прекратяване на спонсорството на Man Group и поемането на щафетата от фондация Crankstart.