fb
НовиниПо света

Марк Зукърбърг с новогодишно книжно предизвикателство

2 мин.
Mark Zukarbarg

Новогодишното обещание на създателя на най-голямата социална мрежа в света Марк Зукърбърг за 2015 г. е да чете по една нова книга на всеки две седмици, разбираме от пост на личната му страница във Facebook. Тазгодишното му предизвикателство е вдъхновено от хилядите коментари на потребители, които в края на 2014 г. бяха помолени да предложат идеи за новата му лична задача.

Книгите, които ще чете Зукърбърг, ще бъдат свързани с изучаването на нови култури, вярвания и технологии. А в специално създадената група A Year of Books той ще публикува какво чете и какви са впечатленията му. Читателите, които имат интерес, могат да следят изпълнението на обещанието, да споделят и да дават предложения.

Началото на книжното предизвикателство ще даде „The End of Power“ от Мозес Наим – книга, която изследва как светът се променя, когато  на хората се даде повече индивидуална власт, за сметка на правителства, военни и други организации.

“Развълнуван съм от моето читателско предизвикателство. Смятам, че четенето на книги удовлетворява ума. Книгите позволяват цялостното изследване на дадена тема и те потапят много по-дълбоко в нея, отколкото днешните медии.”, споделя още Зукърбърг.

Марк Зукърбърг всяка година предизвиква сам себе си, за да разшири своя кръгозор и да разбере нещо повече за света извън работата си във Facebook. Най-впечатляващите цели, които си е поставял през годините са: да яде само месо, което сам е убил; да научи говоримо севернокитайски език; да срещне един нов човек, който не влиза във Фейсбук всеки ден; да стане вегетарианец.

Тази година сред най-добрите предложения се открояват: всеки месец да чете по една книга, препоръчана му от друг; всяка седмица да чете и да научава всичко, което може за непозната държава; да прочете Библията.