fb
БългарияНовини

Мартин Вопенка: Четирите ми деца имат принос за създаването на „Спящият град“

2 мин.

„Приключение е човек да напише книга и тя да бъде издадена. Когато пишех „Спящият град“ (изд. „Емас“), част от приключението беше, че вкарах в книгата своите четири деца. Те имат своя принос за създаването на тази книга“, сподели чешкият писател Мартин Вопенка, един от най-четените и харесвани автори, пишещи за млада публика, в Чехия.

Във вторник вечерта в Чешкия център в София той представи книгата си  „Спящият град“ и сподели повече за себе си и творчеството си, а „Аз чета“ бе медиен партньор на събитието.

Сюжетът на книгата се развива около това, че всички родители на земята потъват в мистериозен, непробуден сън, а децата се озовават в нов свят без правила, но и с безкрайни отговорности. Именно на тях се пада да се опитат да спасят не само себе си, а и цялата планета.

„Децата могат да направят много повече, отколкото ние си мислим. Децата четат книгата „Спящият град“ като приключенска“, обясни Вопенка. Той призна, че почти не е срещнал критики към книгата си от деца. „Имаше няколко критични бележки от страна на родители към книгата, но децата един единствен път ме упрекнаха – за това, че в книгата има една неприлична дума“, допълни той.

Вопенка обясни, че една от причините да учи ядрена физика в университета е това, че не е искал да прекарал две години в казармата:

Следвах физика и математика през 80-те години, защото нямах избор. Баща ми беше известен математик и непрекъснато мечтаеше, че аз ще го последвам в тази професия. Освен това, дядо ми беше политически емигрант в Австрия и нямаше да мога да следвам хуманитарни науки. Аз все пак исках нещо да следвам, защото по това време, ако човек не учеше в университет, отиваше в казарма за две години. Теоритичната част на физиката ми беше интересна, но не до такава степен, че да се занимавам с нея и аз приключих с физиката в момента, в който си взех дипломата. През следващите 20 години не исках да се връщам към физиката, защото смятах, че това са най-загубените ми години от живота, но след това попаднах на една книга на канадски астрофизик, която ми се стори много интересна и ме вдъхнови да напиша един от романите си.

Вижте няколко снимки от събитието:

А ето и видео от представянето на „Спящият град“:

Снимки и видео: Цветомила Димитрова