fb
БългарияНовини

Международният фестивал „Варна Лит“ 2018 ще се проведе под слогана „Разказвачът в мен“

2 мин.

Задава се второто издание на международния детско-юношески литературен фестивал „Варна Лит“ 2018, който обединява писатели, журналисти, художници, музиканти, театрали и общественици. То ще се проведе в Морската столица от 3о май до 2 юни с медийното партньорство на „Аз чета„. Тазгодишният слоган е „Разказвачът в мен“ (The Storyteller in Me), а фокусът ще падне върху разнообразните аспекти на разказването – художествена литература, публицистика, кино, театър и дори музика.

Посетителите на фестивала ще имат възможността да се срещнат със съвременни чуждестранни и български автори с принос към популяризирането на четенето и литературата както сред деца и тийнейджъри, така и сред възрастни. Част от имената включват Владимир Зарев, Алек Попов, Теодора Димова, Ей Джей Фин, Валери Станков, Захари Карабашлиев, Делян Момчилов, Доминик Карило, Дамян Дамянов, Венсант Винел, Весела Фламбурари, Георги Бърдаров, Гери Турийска, Искра Урумова, Елена Владова, Людмил Станев, Юлия Спиридонова, Петя Кокудева, Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова, Виктор Божинов, Явор Гърдев, Стефан Вълдобрев и др.

Целат на фестивала е да извади литературата от класните стаи и да покаже, че тя е неотменима част от ежедневието. Срещите ще започнат в училища, а след това ще продължат навсякъде във Варна – библиотеки, галерии, музеи и различни алтернативни пространства, а съпътстващата програма ще включва дискусии, прожекции, работилници, изложби, концерти на ключови места край морето.

Организаторите обещават и награди за най-креативните посетители. Те предизвикват читателите да напишат ревю за „Жената на прозореца“, за да спечелят среща с гостуващия автор на романа Ей Джей Фин на борда на кораба „Романтика“ във Варненския залив на закриващото парти на литературния фестивал. Ако желаете да се включите, условието е да изпратите текста си на имейл адрес contest@varnalit.com до 23 май. 

Сдружение „МЛФ Варна Лит“ организира фестивала с подкрепата на Общински фонд „Култура“ на Община Варна, частни дарения, неправителствени организации, бизнес и др.