fb
10, които...Специални

5 съвременни български детски писателки, които да не пропускате

5 мин.

За наша огромна радост, през последните години започнаха да излизат чудесни детски книги, написани от български автори. Освен с важни послания, те идват и с красиви илюстрации и изпипано оформление. Специално за Седмицата на детските книги подбрахме няколко от любимите ни писателки, посветили творчеството си на малките читатели. Списъкът, който ви представяме, далеч не е изчерпателен, но цели да ви насочи към оригиналните и съвременни заглавия, с които да зарадвате детето си. Книжният пазар предлага много повече от творбите, познати ни от времето от нашето детство, и е редно да предложим на следващото поколение тези нови истории.

 

1. Петя Кокудева

Петя Кокудева

Стихотворенията на Петя Кокудева омагьосват не само малките, но и големите читатели. В нейните кратки рими е събрана толкова мъдрост, нежност и любов, че думите са слаби да я опишат. Ако търсите кратки стихчета за своето дете, които да носят мъдри послания, то задължително трябва да изберете тези на Петя. Към момента са издадени три нейни стихосбирки – „Лулу“, „Малки същества“ и „Питанки“. Наскоро издателство „Жанет 45“ съобщи, че предстои да излезе нова заглавие.

Всички книги на Петя са с невероятните илюстрации на Ромина Беневенти, които ги превръщат в малки бижута.

Лу старателно подрежда
провалените любови,
разпиляната надежда,
разрушените основи.

с подредената тъга

ще си построи дъга.

„Лулу и как се прави дъга”

Петя работи като копирайтър, а през свободното си време, освен да пиша, обича да обикаля света и да събира истории.

 

2. Весела Фламбурари

Весела Фламбурари (снимка: Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“)

Тя създава магически истории, в които преплита фолклорни мотиви с фентъзи елементи. Едно от най-популярните й заглавия е тийнейджърското фентъзи „Мина, магиите и бялата стъкленица“ (изд. „MBG Books“). Последният й роман „Майстори на феи“ (Ателие за българска детска литература „Горната земя“/“Upper Earth Books“) е предназначен за по-младата аудитория и пренася читателите в света на приказките и малките чудати създания. Чудесните илюстрации към романа са дело на Нели Друмева и правят книгата наистина вълшебна.

Весела Фламбурари завършва „Актьорско майсторство за куклен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, а понастоящем живее в Атина, Гърция. Несъмнено и двете преживявания са извор на идеи и вдъхновение за творческите й проекти. Тя вярва, че представянето на една книга е важна част от нейния живот, особено когато се отнася за детска творба. Ето защо, ако имате възможност да присъствате на някое събитие, в което участва Весела, непременно отидете.

 

3. Катя Антонова

Катя Антонова (снимка: Лили Христова)

Катя Антонова пише истории както за най-малките, така и за по-големите. Безкрайно поучителни са книгите й „Какво значи да си богат“, „Какво значи да си красива“ и „Двете Кралства. Разкази за гласовете на щастието“„Феята от захарницата“ е последната й книга и проследява забавните приключения на една малка фея и деветгодишния Антон. Докато двамата герои се забъркват в различни каши, успяват да открият какво означава истинското приятелство.

Катя Антонова има четири деца, които със сигурност я превръщат в познавач на детските вълнения и мисли. Тя е един от собствениците на издателство „Рибка“, специализирано в издаването на книги за малчугани.

 

4. Зорница Христова

Зорница Христова (снимка: „Уикипедия“)

Зорница Христова е българска преводачка от английски език, журналистка и детска писателка. През 2010 г. двамата със съпруга й – поета Марин Бодаков, създават собствено издателство „Точица“ за забавна и образователна детска литература. Сред любимите ни заглавия, на които Зорница е съавторка, са „Градска география“, „Ваканция в Средните векове или до Средец и назад“ и „Кратки приказки за досънуване“. Книгите са не само с красиво оформление, но и интересни и полезни. „Кратки приказки за досънуване“ например представя традиционни приказки, които обаче са обърнати и изцяло променят гледната точка на читателя. Привърженици сме на класическите произведения, но и ужасно много харесваме иновативните им, осъвременени версии, показващи в друга светлина историите, които сме свикнали да слушаме като деца.

 

5. Радостина Николова

Радостина Николова

Ако следите внимателно сайта ни, сигурно ви е направило впечатление, че сме големи почитатели на Радостина Николова. Имаме си куп причини! Радостина е самопубликуваща се писателка, чиито произведения предстои да бъдат издадени в Китай през настоящата година. Тя е олицетворение на човек, който зарязва работата си в офиса, за да сбъдне мечтите си, и точно затова я харесваме толкова много. Носителка е на две награди „Бисерче вълшебно“ за прекрасната си поредица „Приключенията на мотовете“ и за самостоятелното си заглавие „Моите красиви рога“. Радостина продължава смело да крачи по пътя към детските сърца и ни готви нова картинна книжка през май.

 

Имате ли си любим съвременен български автор на детски книжки? Ще се радваме да споделите кой е той в коментар под статията или на страницата ни във Фейсбук. :)

Снимка на публикацията: Петя Кокудева, Webstage