fb
Проект 48Специални

Наистина ли Бил Гейтс иска да ни чипира с ваксините срещу COVID-19?

7 мин.

В рамките на „Проект 48“ всяка седмица споделяме с вас полезни материали, които разказват за ключови елементи от медийната грамотност. Алекс Кръстев вече описа капаните на фалшивите новини, миналата седмица споделихме за няколко любими антиутопии на екипа, а днес ви представяме част от „Пътеводител на проверка на факти в дигитална среда“ – публикация на Асоциация на европейските журналисти – България (АЕЖ). Автори на наръчника са Георги Ауад, Мария Черешева, Петър Галев и Росен Босев и представлява набор от знания, примери и полезни инструменти, събрани с помощта на опитни журналисти, медийни анализатори и експерти по проверка на фактите. В него ще намерите инструменти за проверка на фактите в дигитална среда, както и на българските бази данни, които могат да бъдат използвани при подготовка на материали. Чрез конкретни примери и казуси се илюстрира пътя на дезинформацията и начините, по които тя тръгва от маргинални източници, за да достигне крайната цел на създателите си: традиционните медии.

С изричното разрешение на АЕЖ тук споделяме един от казусите от пътеводителя – по особено актуална тема.

Можете да подкрепите „Проект 48“ тук.

Класически похват при производството и разпространението на фалшиви новини е изкривяване на фактите. Бил Гейтс от години предупреждава за възможността на планетата да се зароди и разпространи пандемия. През 2015 година във вече нашумелия видеоклип от участието на Гейтс в TEDTalk, където той разглежда тази възможност, предупреждава за възможна пандемия с невероятен брой починали. В самия TEDTalk Гейтс разглежда огнищата на ебола в Африка, но и предупреждава, че в бъдеще може да се появи вирус, който би могъл да издържи дълго време без преносител, както и да не причинява видими симптоми в преносителите си. В наши дни, докато COVID-19 се разпростираше над света, Гейтс даде 250 милиона долара за борба с вируса, включително и за опити за намиране на ваксина. Учудващо, но тези два факта се оказват в основата на една от най-разпространяваните конспиративни теории по време на пандемията от COVID-19.

Конспиративните теории по случая започват да се разпространяват през януари 2019. Тогава YouTube личност, свързана с QAnon (крайнодясна конспиративна теория), заявява, че Бил Гейтс е знаел предварително за коронавируса. Това бива ползвано за основа на статия в Infowars, където се обвързва със „Събитие 201“, теоретично обучение, осъществено с помощта на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и Центъра на Джон Хопкинс за здравна сигурност. В обучението се разглежда хипотетично какво би се случило, ако в света избухне пандемия от вирус, по-опасен от ебола. Според Infowars това обучение е разглеждало именно COVID-19. Впоследствие от поредната конспиративна теория фалшивата новина избухва и генерира над 1 200 000 гледания още в първите 2 месеца след януари.

Освен като видео в социалните мрежи твърдението попада и в материали на маргинални медии. Статии и клипове, като те играят ролята да накарат читателите оттук насетне да поставят под съмнение всяка информация за ваксини срещу COVID-19. Правят се изкуствени връзки между различни изказвания, за да се прокара идеята, че Гейтс иска да намали световното население чрез ваксини. Към това се добавя нов слой манипулация – че евентуална ваксина за COVID-19 би била дело на Гейтс. Това подготвя почвата за бъдещо отхвърляне на ваксината. В същото време създава директна връзка в съзнанието на читателите – в бъдеще, когато чуят името на Гейтс в съчетание с пандемията, те автоматично ще приемат, че някой се опитва да ги подведе. 

Какви са сигналите, че може да става дума за фалшива новина?

Манипулация на видео

В конкретното видео Бил Гейтс всъщност разисква възможните начини за справяне с климатичните промени, и по-конкретно намаляването на СО2 емисиите. Първа стъпка е представянето на тезата на потребителя, който е качил видеото: 

Добавят се субтитри, които привидно следват изказванията на Гейтс, но всъщност авторът на субтитрите прокарва собствените си идеи чрез употребата на препинателни знаци:

Така авторът на субтитрите внушава на гледащия видеото, че това всъщност са важни улики, които доказват конспирацията. Тези действия се подплатяват с добавяне на думи в субтитрите, които не са изказани от Гейтс.

По този начин авторът доказва, че е „разшифровал правилно“ посланията на Гейтс и „конспирацията срещу човечеството“ е доказана. Следва опровергаване на думите на Гейтс:

Авторът на субтитрите изкривява информацията и представя допълнителни доказателства на аудиторията за конспирация. В конкретния случай ТОКАМАК е името на реално съществуваща технология, но далеч не е вярно, че само Русия тества възможностите на технологията. Но е вярно, че към момента на заснемане на клипа има само две действащи лаборатории, тестващи възможностите на ТОКАМАК, които обаче са базирани в Обединеното кралство и в САЩ.

През останалата част от видеото субтитрите не се манипулират с цел да оставят впечатления у гледащия, че бележките са били само за да покажат „уликите“, а не откровена манипулация. Тази комбинация от реални клипове и допълнително съдържание с неизвестен автор (монтаж, субтитри) се опитва да придаде легитимност на дадена теория по алтернативен начин. Тук се използват истински твърдения, които няма как да бъдат отречени. На практика легитимността на твърденията идва от самия Бил Гейтс, а авторът на клипа само насочва мисълта на зрителя в желаната посока. Подобно съдържание е особено въздействащо, защото оставя зрителя сам да достигне до заключения, вместо те да му бъдат спуснати директно от друг.

Твърденията не присъстват в мейнстрийм медиите

Новината няма как да бъде представена в достоверни източници, но тук целта е дисеминация по социалните мрежи, YouTube, форуми и т.н. Невъзможността на големите платформи чисто физически да проследят достоверността на всички качени видеоклипове позволява на подобен тип фалшиви новини да се промъкват между достоверната информация и да продължават да се разпространяват в социалните мрежи. Това важи с особена сила за YouTube, като платформата изпитва сериозни трудности да модерира огромното по обем съдържание, което се качва в платформата. Особено когато става дума за не особено популярни в световен мащаб езици, какъвто е и българският. 

Отново добра индикация за характера на материала е дали подобна тема е попаднала в полезрението на някоя от големите медии в страната, или е останала единствено прерогатив на маргинални сайтове и групи в социалните мрежи. Въпреки полаганите усилия подобна информация да достигне до журналистите, подобно нещо не се е случило, извън публикации, обсъждащи конспиративните теории като любопитно или забавно явление.

Асоциацията на европейските журналисти-България е член на международната Асоциация на европейските журналисти (www.aej.org), обединяваща журналисти от 30 европейски държави. АЕЖ е независима международна асоциация, която събира журналисти от цяла Европа чрез членството им в националните секции. Тя подкрепя критичната журналистика в процеса на европейската интеграция и свободата на информация и на медиите. АЕЖ предлага на журналистите възможността да бъдат част от професионална и социална мрежа. Асоциацията е независим наблюдател в комисията по медиите към Съвета на Европа.

Можете да подкрепите „Проект 48“ в platformata.bg, разгледайте и сайта на проекта project48.net.

Прочетете още:

„Аз чета“ отбелязва годишнина с проект за медийна грамотност, вдъхновен от Оруел

Как да различа фалшивите новини от истинските?

Милена Ташева: „Не се паникьосвайте!“ и подкрепете „Проект 48“

30 цитата от „1984“, които звучат твърде актуално и днес

Разкритие от миналото – Дейвид Боуи щял да адаптира „1984“ за телевизионния екран

„1984“ ни се размина. Вървим към „Прекрасен нов свят“

Как четеш: Борислав Стефанов

„1984“ – тоталитаризъм в най-чист вид

[ + ]