fb
НовиниПо света

Наоми Новик и Томи Адейеми с номинации за „Небюла“ 2019

1 мин.

Организацията на американските автори на научна фантастика и фентъзи (The Science Fiction and Fantasy Writers of America, SFWA) обяви финалистите за петдесет и четвъртото издание на наградите „Небюла“. Сред тях виждаме добре познати в България имена като Наоми Новик и Томи Адейеми„Сребърна приказка“ (изд. „Екслибрис“) на Новик е номиниран в категорията за най-добър роман, а „Деца от кръв и кости“ (изд. „Егмонт“) на Адейеми – за приза „Андре Нортън“ за най-добра YA книга в жанра фентъзи и научна фантастика.

srebyrna prikazkaПрез 2016 г. Новик триумфира в същата категория с „Изтръгнати от корен“. Тази година тя ще се съревновава с романите The Calculating Stars на Мери Робинет КоуълThe Poppy War на Р. Ф. КуангBlackfish City на Сам Дж. МилърWitchmark на Си Джей Полк и Trail of Lightning на Ребека Роанхорс.

SFWA за първи път въвежда и нова категория – Game Writing, която ще отличава видеоигрите с най-добър сценарий. Изключителна любопитна е номинацията на интерактивната продукция на Netflix – Black Mirror: Bandersnatch, която размива границите между зрителя и случващото се на екрана.

Победителите ще бъдат обявени на 18 май в рамките на традиционната конференция „Небюла“, която ще се проведе в Лос Анджелис, Калифорния от 16 до 19 май.

Пълния списък с номинираните в категориите за новела, разказ и повест, както и за призовете на името на Рей Бредбъри и Андре Нортън, можете да разгледате на официалния сайт на наградата.

Снимка на публиакцията: Bustle