fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: YA литература

4 мин.

Вече отделихме подобаващо внимание на тийнейджърските книги през тематичната седмица, която проведохме през октомври. Въпреки това е невъзможно да ги пропуснем в препоръките си за Софийския международен панаир на книгата 2018. Представяме ви някои от любимите ни YA заглавия от последните месеци, които можете да откриете на щандовете в НДК :)

 

Вероника Вълева препоръчва:

„Лешниковата гора“ (изд. „Ера“) от Мелиса Албърт – ще очарова всички почитатели на зловещите мистерии с привкус на магия. Не си представяйте типичното фентъзи, суперсили или магически пръчки. Романът на Мелиса Албърт е по-скоро реверанс към историите за вещици в човешкия свят или към оригиналните класически приказки, когато острите им ръбове още не са полирани, а мрачните им краски не са посипани с блясък. В „Лешниковата гора“, както във всяка приказка, има, разбира се, и обич, приятелство и семейство, но не я подценявайте – студените тръпки по гръбнака и подскачането при скърцането на вратата няма да ви пощадят, особено ако четете вечер, сами вкъщи.

 

Габриела Кожухарова препоръчва:

„Деца от кръв и кости“ (изд. „Егмонт“) от Томи Адейеми – вълнуващо и запомнящо се тийн фентъзи, вдъхновено от африканската митология. Именно любопитството да науча повече за тази култура и нейните древни легенди ме тласна към него, но в крайна сметка останах заради динамичното действие, интересните герои и обещанието за още по-драматични моменти в продължението. Романът е истински хит в САЩ, филмовите му права вече са откупени, а читателите го избраха за най-добрия дебют на 2018 г. в наградите на Goodreads. Никак не е задължително тези заявки да се равняват на страхотна творба, но Томи Адейеми е написала много увлекателна история, която успя да се отличи сред тийн заглавия, прочетени от мен тази година.

 

„Елайза и нейните чудовища“ (изд. „Ибис“) от Франческа Запия – от няколко години бях хвърлила око на друг роман на същата авторка – Made You Up, но така се случи, че на български се срещнах първо с нейната Елайза. Никак не съжалявам за тази среща, защото рядко попадам на книга, която така добре да улавя същността на интровертността и особеностите на хората, които се притесняват от социалните контакти и суматохата. Нещо повече, Франческа Запия е може би първата писателка, която не представя фенкултурата като нещо шантаво и смехотворно, а наистина полага усилия да пресъздаде достоверно динамиката на един фендъм и неговите членове. Романът е написан леко и същевременно представя в дълбочина света на главната си героиня – творчеството ѝ, семейството ѝ, училището, отношенията ѝ с онлайн приятелите ѝ, първата ѝ любов, тревогите ѝ, зараждащата се депресия и новопридобитата ѝ смелост да „излезе на светло“. Нищо чудно, че толкова много читатели по света и у нас толкова бързо се влюбиха в книгата.

 

Преслава Колева препоръчва:

srebyrna prikazka„Сребърна приказка“ (изд. „Екслибрис“) от Наоми Новик – няма да се уморя да препоръчвам тази книга, както и другите на авторката. Сребърна приказка“ е един от най-хубавите романи, които прочетох през 2018 г. Обожавам начина, по който Новик успява да извае нови истории и светове, стъпвайки върху мотиви от класически приказки. Тук за основа е послужила „Румпелщилскин“, но писателката е добавила и митологични елементи с образа на славянското божество Чернобог. Съдбите на две кралства – човешкото и елфическото, са обвързани и тяхното бъдеще зависи от две силни, смели и решителни девойки. Героините не са красавици и със сигурност оборват старовремската идея за принцеса в беда. С ум и ловкост Ирина и Мирием успяват да извоюват своя път в един свят, в който няма място за хора със слаби сърца, и да намерят изход от безнадеждната ситуация. Прекрасен избор за всички читатели, обичащи магическите истории и фентъзито.

 

na-pet-stapki-ot-teb„На пет стъпки от теб“ ( изд. „Ибис“) от Рейчъл Липинкот – вдъхновяваща и жизненоутвърждаваща история. Съдбата невинаги е благосклонна и животът не е това, което ни се случва, а начина, по който решаваме да го живеем, напук на обстоятелствата. Стела и Уил са понесли повече от един тежък удар, но въпреки ужасното заболяване, от което и двамата страдат, ще ви накарат да се усмихнете и ще ви вдъхновяват да се радвате на всеки ден. А изразът „безусловна любов“ тук придобива ново значение, което няма как да не ви трогне.

 

 

 

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!