fb
Ревюта

„Наръчник по основи на рисуването“ – рисувай върху грешките си, за да ги поправиш

3 мин.

В интересни времена живеем и 2020-а прави всичко възможно, за да ни го доказва ден след ден. Хоумофисът, като всяко нещо, има своите отрицателни и положителни страни. Един от плюсовете е, че се спестяват час или два от пътуване до работа. Не е ли това перфектният момент човек да подреди някой шкаф или натрупаните снимки в албуми, да сложи ред в домашната си библиотека или да започне ново хоби?

Аз избрах да свърша последното и си купих „Наръчник по основи на рисуването. Пълен курс за начинаещи“ на Барингтън Барбър (изд. „Хермес“), който се оказва една от най-хубавите ми скорошни придобивки.

Съветите в ръководството са изключително точни и полезни за абсолютно начинаещите любители на рисуването. С няколко думи и правилното насочване на вниманието Барбър кара „студентите“ си да видят света по нов начин и „изстисква“ неподозирани умения.

Барингтън Барбър
(снимка: bookfair.lk)

Наръчникът е разделен на 8 части:

  • Първи стъпки;
  • Рисуване на предмети и натюрмортни композиции;
  • Повече за перспективата;
  • Природа;
  • Рисуване на човешка фигура и портрет;
  • Композиция;
  • Техники;
  • Начини да подобрите уменията си.

И още над 350 черно-бели илюстрации, множество полезни съвети, техники и упражнения.

От  избора на правилните материали и най-добрата стойка и захват до внедряването на законите на геометрията за постигне на хармония и баланс при композиция, Барбър ни води в едно вълнуващо пътешествие в света на „правенето“ на изобразително изкуство, в който малцина са постигнали съвършенството. В този свят всеки детайл ще ти прави впечатление, ще виждаш пространството между предметите и как светлината си играе с тях.  

„За художника светът никога не е скучен, защото има толкова много за виждане.“

Талантът, разбира се, винаги е от помощ, но по-важни са любопитството и упоритостта. Рисуването, като всеки друг занаят, се учи цял живот и колкото по-усърдно се упражняваш, толкова по-богат ще бъде плодът на твоя труд.

Барбър сравнява рисуването с ходенето, определяйки го като умение, което всеки човек може да развие.

„То е буквално оставянето на следи върху лист хартия, които отразяват зрителния ни опит.“

Оказва се, че за да нарисуваш нещо добре е нужно първо наистина да го видиш, после са нужни упражнения, упражнения, упражнения, докато ръката добие достатъчно сигурност и размах. Трябва да мислиш нашироко и същевременно да можеш да видиш значението на един щрих за цялото. Чувството да създаваш белия лист е наистина пристрастяващо.

В „Наръчник по основи на рисуването“ се открояват няколко много ценни напътствия, които биха били полезни не само в рисуването, но и във всяка сфера на живота: да не се страхуваш от грешки и да си склонен да ги поправяш многократно до желания резултат; ако ти стане досадно просто да спреш; да гледаш и виждаш всички детайли – пространство между предметите, какво прави светлина със света; да се наслаждаваш.

Видео ревю за книгата можете да гледате в YouTube канала на Krasi’s Bookish World.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20q4 при завършване на поръчката си. Вижте и всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.