fb
БългарияНовини

Националният център за книгата в НДК с две програми за насърчаване на български автори

1 мин.

Център за книгата в НДКНационалният център за книгата в НДК започва две собствени програми за насърчаване на български автори. Това съобщиха пред медии директорът на НДК Мирослав Боршош и директорът на новосформирания Национален център за книгата (НЦК) Светлозар Желев.

Кандидатстването по програмите “Българска книга” и “Преводи” ще става от издателствата след сключен вече договор за издаване на книгата. Селекцията на подкрепяните заглавия ще се извършва от експертен съвет, а кандидатури ще могат да се изпращат през цялата година. Програмите ще бъдат отворени за кандидатстване на 1-ви март, а през април ще станат ясни и първите одобрени книги и имена.

„Това не е просто подкрепа за българските писатели, това е подкрепа за българските издатели, преводачи, книжарници и всички, свързани с българската литература. Ако българско издателство пристигне в НЦК при ясните и определени правила, които имаме – тази книга ще бъде издадена“, каза Мирослав Боршош.

Членове на Ескпертния съвет са изпълнителният директор на АБК Силва Папазян, литературоведите Амелия Личева и Дарин Тенев, Георги Иванов и създателят на сайта „Аз чета“ Александър Кръстев. В края на декември, при обявяването на Центъра, бяха оповестени и имената на членовете на Консултатитния съвет, който ще определя стратегията на Центъра – Алек Попов, Ани Илков, Милена Фучеджиева, Радослав Парушев, Александър Шпатов, Жаклин Вагенщайн, Манол Пейков и Теодора Димова.

“Националният център за книгата ще създаде и Бяла книга на българската литература в помощ на преводите, на преводачите и за привличане интереса на чужди издателства към нашите автори”, каза директорът на НЦК Светлозар Желев.