fb
Ревюта

#НаЖивоОтСофия – Аз (сърце) София

5 мин.

Александър Шпатов #наживо от софия“Да си имал дом тук (не апартамент). Да си имал също и приятели (не познати).
Да си се влюбвал тук (само това да е, пак е достатъчно).
Друго?”
„Да изживееш този град“, #НаЖивоОтСофия

С времето все по-често си давам сметка, че връзките с градовете обикновено са като връзките с хората – многолики и различни, по свой начин променящи те непрекъснато, с всяка среща и всяка преживяна история. Понякога са просто случайни места, на които попадаш за кратко, като познати, които са някъде в периферията – впечатляващи, но далечни, просто отбелязани точки по картата (на живота). Друг път са бурни, емоционални и запомнящи се запознанства, които се превръщат в прекрасни приятелства, вълшебни моменти, които те влюбват в живота и толкова усърдно събираш, а с годините оценяваш още повече.

И така, с натрупаните километри, с времето прекарано на едно или друго място, с опита и всички истории, събрани по тези места, ти изграждаш отношението си към тях. Докато не откриеш, че понякога най-неочаквани места са се превърнали в част от теб самия и започваш да ги възприемаш по-лично – моите места, моите хора, моите истории.

Александър Шпатов наживоотсофияСборникът с разкази #НаЖивоОтСофия на Александър Шпатов (изд. „Colibri“) тази година беше моята повратна точка, която ми помогна да осъзная, че София е “мое” място. Вероятно това е и причината толкова да харесам книгата и да я препоръчвам толкова често, да я подарявам още по-често и вече няколко месеца да не мога да напиша това ревю.

#НаЖивоОтСофия за мен беше като онези моменти в романтичните комедии, когато главният герой осъзнава, че е влюбен в най-добрата си приятелка, която винаги е била до него и заедно са изживели толкова много, без да е забелязвал. Така и сборникът с разкази на Сашо Шпатов е възможност да откриеш непринудения чар на град, който не е красив и впечатляващ като фотомодел, не е лъскав, спретнат и подреден, но пък е магнетично потаен, с безброй скрити истории и предизвикателства, които само чака да ти предложи да изживееш във всеки един миг. Град, който може да заобичаш само ако си израснал/пораснал с него и си изживял #наживо, а не просто си обитавал.

софияКратките разкази в #НаЖивоОтСофия отиват на града по форма и съдържание. Само в разказа (самостоятелна вселена сам по себе си) можеш да се потопиш, прочетеш изцяло и изживееш всяка история. Това са кратките книжни бягства от забързания ритъм на града – пътуването до работа и училище, задръстванията, чакането за срещи. А после същите тези бягства успяват да ти дадат и магията да погледнеш на градската сивота с повече цвят и усмивка, защото те са точно за това място, за тези тротоари със спукани плочки, панелни квартали, натоварени кръстовища или даже поредния мол. Същите, но не съвсем.

#НаЖивоОтСофия е сборник-скицник със щрихи от града, какъвто го виждаме всеки ден, но и какъвто никога няма да го опознаем. Той е като много точно отражение на еклектиката, с която се сблъскваме ежедневно по улиците. Някои от разказите са като реален спомен за нещо изживяно по места и улици, които добре познаваш, а друг път са фантастични каламбури с въображението. Предизвикателство за читателя, който очаква просто реалистични картини на градския живот, а получава една добавена реалност. Истории за превръщането на грозноватата и сериозна София в едно малко по-вълшебно или чудато място, което прави не само деня ти по-хубав, но и отношението ти към столицата по-позитивно. Истории за хора от града, но и за града като герой с история – от името на София до строежите на панелните квартали и градските легенди около познатите места в центъра, които често не са толкова обикновени.

софияВ двайсетте истории Шпатов сякаш събира духа от детайлите в градския пейзаж, пречупва ги и те провокира да търсиш своите истории на това място. Да допишеш списъка от началото на книгата и да живееш този град по-пълнокръвно, с всичките му очарователни странности. Защото в тези разкази, заедно с всички твои лични истории за среднощни разходки по Графа и Васил Левски, бирите, които си изпил по градинките на столицата, онези скрити любими задни дворове, хората и спомените, които си запазил, винаги може да откриеш “своя” град, независимо колко далеч си физически от Света София, жълтите павета, любимите барове и важните хора. А после да му кажеш „обичам те“.

Научете повече за мобилното приложение, създадено към книгата #НаЖивоОтСофия тук

Прочетете още ревютата за #НаЖивоОтСофия от Мила и Алекс в „Аз чета“. Още отзиви за книгата може да намерите при Христо в Книголандия, Четецът (от Арги и Бени), Преслав от „Литературата днес“ , Лора от Read with Style и в Библиотеката.

Не пропускайте и ревюто за предходния сборник с разкази на Шпатов – „Календар с разкази„.

Не забравяйте да прочете още интервюто със Шпатов и неговите читателски навици в „Как четеш„. А в Goodreads може да следите и блога му.