fb
Не пропускайтеПанаирътСпециални

Не пропускайте: Вълнуващата история на Мадам Тюсо в романа „Малката“

2 мин.

Advertorial

Приказният, бликащ от живот изтънчен роман, пресъздава приключенската история на жената, която печели световна слава като Мадам Тюсо. „Малката“ от Едуард Кари е невероятна книга за невинно-мъдрата малка Мадам Кураж, която между философи и затворници, герои и мошеници съумява да извае целия този свят от восък. Романът излиза на 26 юни и първото място, където ще го откриете, е щанда на издателство “Летера” на ПроЛетния базар на книгата заедно с още редица исторически и съвременни романи, класика и учебна литература. Търсете ги в шатра Б, щанд 203. 

Малката, La Petite – така наричат заради дребничкия ѝ ръст една от най-прочутите жени в света – Мадам Тюсо, създателката на музеите на восъчни фигури –  вече в 26 града на Европа – от Лондон, през Париж, Берлин до Истанбул и Прага, в Азия и Америка (7 музея само в САЩ!). 

През 1761 г. в Елзас се ражда дребно момиченце на име Мари Гросхолц. След като родителите ѝ умират, тя става домашна помощница на ексцентричния доктор Курциус от Берн, който вае фигури от восък. Доктор Курциус и Мари се преместват в Париж, където се нанасят в запустяла къща, заедно с властната вдовица Пико и мълчаливия ѝ син Едмон. 

В историческия си биографичен роман Едуард Кари разказва динамично и с невероятно чувство за хумор живота на тази забележителна личност – през бедното ѝ детство в родната Швейцария, Париж, където е асистентка на доктор Курциус, до триумфа ѝ в Лондон. 

В центъра на романа с почти документална точност е възстановена обстановката в Париж преди Великата френска революция от 1789–1799 година – появяват се фигурите на крал Луи XVI, на кралица Мария-Антоанета, на принцовете и принцесите. Мадам Тюсо работи в двореца „Версай“ като частна учителка по скулптура и рисуване на най-малката сестра на краля, принцеса Елизабет. 

Появяват се легендарните личности на енциклопедистите – Волтер, Жан-Жак Русо, Дидро, на великия американец Бенджамин Франклин, а с избухването на революцията – демократите и тирани: Марат, Робеспиер, Дантон, Сен Жюст, като наред с тях научаваме всичко за щурма на Бастилията, за гилотината, от която дори самата мадам Тюсо по чудо се спасява – до срещата й в затвора с Жозефин, бъдещата съпруга на Наполеон и императрица на Франция… 

Романът на Едуард Кари завладя Русия, Франция, Германия и др., а първата среща на българските читатели с книгата ще бъде на проЛетния базар на книгата, на щанда на издателство Летера –  шатра Б, щанд 203.