fb
@-книгиБуккросинг

(Не)случайни срещи със свободни книги изненадаха жителите на София и други градове в Деня на книгата

2 мин.

Приключението #bookcrossing234 превърна столицата и други градове в страната в открити библиотеки по случай Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.  Инициативата „Пусни книга на свобода“ бе организирана за трета поредна година от сайта „Аз чета“, НЧ „Читалище.то“ и българската буккросинг общност.

В София акцията стартира в 11 часа от клуба на НЧ „Читалище.то“ на ул. Лавеле 11.  Над 200 книги тръгнаха на пътешествие към градските паркове, метростанции и други знакови места в столицата. В акцията се включиха близо 20 доброволци, които прегърнаха идеята на Буккросинг чрез доброволческата мисия на Читалище.то, публикувана в платформата на TimeHeroes.org. Шестима от тях са ученици, като най-младите участници са в седми клас.

В инициативата се включиха и градовете Видин, Русе, Пазарджик и Попово. Във Видин бяха освободени 90 книги. Старт на кампанията, подкрепена от Община Видин, даде Десислава Иванова, директор на РБ „Михалаки Георгиев“ – партньор на инициативата „Пусни книга на свобода“.

С книги от личната библиотека се включиха кметът на Община Видин Огнян Ценков и зам.кметът инж. Цветан Асенов. Те изразиха надежда, че Буккросинг ще поощри младите хора да четат повече и да споделят книгите си. В града вече има три буккросинг зони и три къщички за книги.

Поради големия интерес към идеята на пътуващите книги предстои създаване на доброволчески клуб „Буккросинг“ към НЧ „Читалище.то“. В него ще се споделят книги, регистрирани на сайта bookcrossing.com, ще се търсят подходящи места за буккросинг зони, ще се организират целогодишно различни акции за популяризиране на движението у нас.

Вижте най-интересните снимки от пътешествието на нашите книги! Репортаж от акцията можете да видите тук. Снимки от „Пусни книга на свобода“ във Видин можете да видите на фейсбук страницата на Община Видин.

Благодарим на издателствата, които подкрепиха „Пусни книга на свобода“: „Емас“, „Милениум“, “Обсидиан” , “Софтпрес”, „Orange Books“, „Гея-Либрис“, „България оджи“; на нашите партньори TimeHeroes.org, Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Нов български университет, BH Cultural Center – Русе, РБ „Михалаки Георгиев“ – Видин, и на медийните ни партньори сайтовете Peika.bg и Информационния портал на НПО в България.

Доброволческата мисия „Пусни книга на свобода“ се осъществи с подкрепата на Микрофонда към TimeHeroes.bg.