fb
БългарияНовиниПо света

Немското издание на „Кротките“ от Ангел Игов с награда за превод в Германия

2 мин.

Ангел Игов и преводачът Андреас Третнер са отличени с Международната литературна награда в Германия за немския превод на „Кротките“ – Die Sanftmütigen, публикуван в края на 2019 г. от eta Verlag. Призът се дава от 2009 г. насам от Къщата за културите на света (HKW) в Берлин и фондация „Елементарни частици“ (Elementarteilchen) за изключителни творби на съвременната литература и техния първи превод на немски. За пръв път обаче наградени са всички шест романа от краткия списък, стана ясно в четвъртък.

„Не мога да скрия, че съм доста развълнуван от това признание. През предходните години тази награда е присъждана на автори като Амос Оз, Мирча Картареску, Михаил Шишкин. За мен е огромна чест да съм първият български писател, който я печели“, коментира новината Игов в своя Facebook профил. Писателят не пропусна да отдаде заслуженото и на своя преводач Андреас Третнер, за когото това е трето отличие.

Наградата от €36 000, която обикновено се разделя между автора и неговия преводач, ще бъде разделена поравно между дванадесетте отличени писатели и преводачи.

„Журито отдели сташно много време, внимание и ентусиазъм за избирането на шестте книги. Затова е ясно, че всички заглавия са на ниво, което заслужава отличието. Затова променихме процедурата и сега тя ни позволява да осигурим осезаема подкрепа на дванадесетте автори и преводачи. Сега това ни изглежда по-важно, отколкото да се съсредоточим само върху една литературна творба“, аргументира решението директорът на HKW Бернд Шерер.

Традиционната церемония по връчване на отличието, която обикновено се състои на покрива на Къщата за културите на света в Берлин, тази година е отменена. Книгата обаче ще бъде представена в немската столица на 8 юни на специално събитие в Литературния форум в сградата, в която е писал през последните години от живота си поетът Бертолт Брехт.

Публикуваният през 2015 г. роман „Кротките“ (ИК „Жанет 45“) е посветен на деветосептемврийския преврат от 1944 г., Народния съд и последвалите репресии. През метаморфозата на главния герой Емил Стрезов Игов показва зараждането на една идеология и как човекът се променя, когато получи власт в ръцете си.

Прочетете нашето ревю за „Кротките“, в което Рия Найденова разказва защо тази книга е важна, тук.

Вземете книгата с отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta2020 при завършване на поръчката си.