fb
НовиниПо света

Непознати поеми на Дафни дю Морие са открити в рамката на снимка

2 мин.

Две непознати до този момент стихотворения на Дафни дю Морие са открити в рамките на снимка, научаваме от The Guardian. На ценната находка се натъква напълно случайно аукционерът Роди Лойд, докато описва архив с писма на знаменитата писателка.

На снимката се вижда как младата Морие стои насред скали, облечена в бански костюм. Фотографията е част от над 40-годишна кореспонденция между авторката на „Ребека“ и нейната близка приятелка Морийн Бейкър-Мънтън. След смъртта на Бейкър почти всички писма са предоставени от сина ѝ на аукционната къща Rowley’s of Ely.

Лойд споделя:

Тъкмо преглеждахме последната кутия с документи на кухненската ми маса, когато реших да извадя снимката, за да я огледам по-добре. От рамката изпаднаха двете стихотворения.

Според него Морие ги е написала, когато е била едва 20-годишна.

Произведенията не са нито на дете, нито на зрял човек. Показват развитието на стила на писане в един особен момент. „Песен за щастлива проститутка“ определено е интересна творба, но не отговаря на високите очаквания, които можем да имаме към авторката. Вероятно именно поради тази причина е била скрита от самата Морие и по-късно изпратена на приятелката ѝ.

Освен двете поеми архивът съдържа и стотици писма, които илюстрират отношенията между писателката и съпруга ѝ – генерал Фредерик Браунинг. Морие описва на Бейкър разочарованието и тъгата, които изпитва заради изневерите и алкохолизма на мъжа си. Въпреки това след смъртта му тя споделя:

По всяка вероятност млади мъже и жени биха преодолели такава загуба много по-лесно, но не и след 33 години брак.

Не всички писма обаче разказват за връзката на лейди Браунинг със съпруга ѝ. Част от тях са посветени на несподелената ѝ любов към Елън Дабълдей, която е била омъжена за издателя на Морие. Други пък разкриват аферата на писателката с актрисата Гертруд Лорънс. Тя дори участва в една от пиесите на Морие – „Септемврийски прилив“, в ролята на Стела, макар героинята да е създадена по образа на Дабълдей.

Писмата ще бъдат продадени на търг, насрочен за 27 април.

Автор: Калина Янкова

Снимка на публикацията: Deep South Media